Linkovi

Državno tajništvo: 'S Iranom nema razmjene'


Shahram Amiri na iranskoj državnoj televiziji tvrdio je da su ga 'otele' američke obavještajne službe
Shahram Amiri na iranskoj državnoj televiziji tvrdio je da su ga 'otele' američke obavještajne službe

Teheran tvrdi da je za posjeta Saudijskoj Arabiji stručnjak za nuklearnu energiju Shahram Amiri bio 'predan' američkim obavještajnim agentima

Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je da iranski stručnjak za nuklearnu energiju – koji se danas pojavio u veleposlanstvu Pakistana u Washingtonu – 'boravi u Sjedinjenim Državama svojom voljom' te da slobodno može otići iz SAD. Iranska vlada tvrdi da su američke obavještajne službe otele znanstvenika Shahrama Amirija. Čelnica američke diplomacije izjavila je da je Shahram Amiri 'svojevoljno' u SAD te da je slobodan napustiti zemlju. Gospođa Clinton je dodala da je Amiri trebao otputovati za Iran u ponedjeljak, no nije bio u mogućnosti organizirati svoj povratak.

Shahram Amiri, znanstvenik i stručnjak za nuklearnu energiju, otišao je iz Irana u lipnju prošle godine. Teheran tvrdi da je – za posjeta Saudijskoj Arabiji – Amiri bio 'predan' američkim obavještajnim agentima. Sjedinjene Države su odbacile ove iranske optužbe. Iranska državna televizija izvijestila je da je Amiri obavijestio jednog njihovo novinara da je otmica 'osramotila' Sjedinjene Države.

Glasnogovornik Državnog tajništva P.J. Crowley izjavio je da nema informacija prema kojima je Amiri bio zlostavljan. Također, dodao je Crowley, ne priprema se niti bilo kakva 'razmjena' s Teheranom, zbog toga što Shahram Amiri nikad nije bio u rukama američkih vlasti. No, državna tajnica Clinton – rekao je glasnogovornik američke diplomacije – je svjesna položaja trojice mladih Amerikanaca koji su u iranskom zatvoru, nakon što su, tvrde oni, greškom iz Iraka prešli u Iran.

Državna tajnica Clinton opetovano je pozivala Teheran da iz humanitarnih razloga oslobodi ove Amerikance, te da objavi što se dogodilo s Robertom Levinsonom, također američkim državljaninom za kojeg se smatra da je nestao u Iranu.

XS
SM
MD
LG