Linkovi

Državno tajništvo: Neučinkovito procesuiranje domaćih ratnih zločina ostaje problem u Hrvatskoj


U dijelu izvješća koje se odnosi na Hrvatsku američko Državno tajništvo navodi da je hrvatski pravosudni sustav zagušen brojnim predmetima premda je smanjen broj neriješenih slučajeva koji čekaju na suđenje

Američko Državno tajništvo objavilo je godišnje izvješće o ljudskim pravima u kojem se navodi da je iranska vlada ozbiljno ograničila pravo njenih građana da mirno promijene vlast kroz slobodne i pravedne izbore. U izvješću stoji da se situacija s ljudskim pravima u Iranu pogoršala u prošloj godini poglavito nakon predsjedničkih izbora u lipnju. U dokumentu američke vlade ocjenjuje se da je stanje ljudskih prava u Kini i dalje loše te da se pogoršalo u nekim područjima.

U Afganistanu, stoji u izvješću, situacija se značajno pogoršala zbog intenziviranja pobunjeničkih napada u kojima su civili najveće žrtve nasilja. U izvješću se kritizira i stanje ljudskih prava u Burmi. Pred objavu izvješća američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je da su Sjedinjene Države predane držanju svih – uključujući i same sebe – istim standardima ljudskih prava.

U dijelu izvješća koje se odnosi na Hrvatsku američko Državno tajništvo navodi da je hrvatski pravosudni sustav zagušen brojnim predmetima premda je smanjen broj neriješenih slučajeva koji čekaju na suđenje. „Neučinkovito procesuiranje nekih domaćih ratnih zločina ostaje problem“, ocjenjuje se u izvješću. Vlada je, stoji nadalje, ostvarila slab napredak na povratu imovine nacionalizirane od strane bivše jugoslavenske komunističke vlasti vjerskim skupinama izuzev Rimokatoličke crkve. Društveno nasilje i diskriminacija prema pripadnicima etničkih manjina, poglavito Srbima i Romima i dalje predstavlja problem, a nastavlja se i nasilje i diskriminacija žena. Bilježe se i slučajevi krijumčarenja ljudi, nasilja i diskriminacije homoseksualaca te diskriminacije osoba oboljelih od AIDS-a ili zaraženih virusom HIV-a, stoji u izvješću Državnog tajništva.

XS
SM
MD
LG