Linkovi

Državna tajnica Clinton izrazila zabrinutost mađarskim zakonima koji ograničavaju slobodu medija i nezavisnost sudstva


Državna tajnica Hillary Clinton i premijer Viktor Orban
Državna tajnica Hillary Clinton i premijer Viktor Orban

U pismu koje su kritičari mađarske vlade desnog centra poslali državnoj tajnici Clinton navodi se da bi ona – za razgovora sa svojim domaćinima – trebala kritizirati 'autokratski sustav' koji se ponovno uvodi.

Američka državna tajnica Hillary Clinton posjetila je ovaj tjedan Mađarsku. Za susreta s domaćinima, ona je izrazila američku zabrinutost zbog zakona koji – prema mnogim kritičarima – ograničava slobode medija te, na taj način, smanjuje utjecaj koji su do sada imale neovisne institucije društva. Kako iz Budimpešte javlja Stefan Bos, državna tajnica Clinton u glavnom je gradu Mađarske otvorila Centar za ljudska prava imenovan po Tomu Lantošu, američkom kongresniku koji je bio mađarskog podrijetla.

Državna tajnica Hillary Clinton izjavila je da je za svog sastanka s premijerom Viktorom Orbanom izrazila zabrinutost Washingtona zbog novog mađarskog zakona o medijima i nekih promjena u ustavu Mađarske. Državna je tajnica ponovila kritike niza mađarskih pisaca, filozofa i disidenata iz komunizma koji tvrde da nove mjere sužavaju slobodu medija, smanjuju nadležnost čelne sudske instance u zemlji, dok novi ustavni amandmani na određen način 'vezuju ruke' i budućim vladama.

U pismu koje su kritičari mađarske vlade desnog centra poslali državnoj tajnici Clinton navodi se da bi ona – za razgovora sa svojim domaćinima – trebala kritizirati, kako su rekli, 'autokratski sustav' koji se ponovno uvodi. Gospođa Clinton se za svog boravka u Budimpešti sastala i s vođama oporbe a premijera Orbana je pozvala da ne ukida mehanizme kontrole državne vlasti jer su oni – kako je naglasila – od temeljne važnosti za svaku demokraciju.

"Našu zabrinutost izrazili smo kao prijatelji Mađarske. Posebno smo zatražili da se poštuje neovisnost sudstva i sloboda medija a da vlast bude transparentna" - rekla je nakon sastanka Hillary Clinton.

Premijer Viktor Orban izjavio je da je njegova vlada odlučna da razvija demokraciju. U vezi s kritiziranim zakonskim mjerama, on je rekao da su slične uvele i neke druge zemlje Europske unije.

U govoru u mađarskom parlamentu, čelnica američke diplomacije pozvala je demokratske zemlje Srednje Europe, Južne Amerike i Azije – koje su postale slobodne u posljednjih dvadeset godina - da pomognu u političkoj tranziciji arapskih zemalja, kao što su Egipat i Tunis, u kojima su zimus svrgnuti dugogodišnji vladari.

Gospođa Clinton je rekla da je Washington spreman imati kontakte i s kontroverznim skupinama u arapskim zemljama, poput egipatskog Muslimanskog bratstva – ako u svom djelovanju nisu nasilne.

Inače, gospođa Clinton je u Budimpešti nazočila otvaranju Centra za ljudska prava koji nosi ime Toma Lantoša, kongresnika iz Californije, koji je preminuo prije nekoliko godina. Tom Lantoš – koji je bio rođen u Mađarskoj - je bio veliki zagovornik ljudskih prava, pogotovo u komunističkim zemljama.

Ovaj američki političar – koji je preživio nacistički holocaust – je prije nekoliko godina Glasu Amerike govorio o svom razočarenju što u njegovoj rodnoj Mađarskoj još uvijek postoji anti-semitizam: "Zaista mi je žao što i danas postoje ljudi koji za holokaust isključivo krive Njemačku. Njemačka nije bila jedini krivac. Ogroman broj Mađara osobno je za vrijeme rata sudjelovao u najgorim zločinima."

Mađarski ministar vanjskih poslova Janoš Martony nada se da će novootvoreni Centar za ljudska prava pridonijeti da zacijele rane koji su – u ovom dijelu Europe - i danas očita posljedica krvave prošlosti. "Suradnja, pomirenje i tolerancija – to nam i danas jako treba, jer na našu svakodnevicu još uvijek utječu razne povijesne traume. Ako ova ustanova pridonese pomirenju naroda u Srednjoj i Jugo-istočnoj Europi, onda će se moći reći da je ona zaista zavrijedila da nosi ime Toma Lantoša" - rekao je Janoš Martony.

Državna tajnica europsku turneju završava u Španjolskoj.

XS
SM
MD
LG