Linkovi

Zbog zločina u Sarajevu: Optužnica protiv Dragana Vikića, Jusufa Pušine i još dvojice


Dragan Vikić
Dragan Vikić

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) podiglo je optužnicu protiv Dragana Vikića, Jusufa Pušine, Nermina Uzunovića zvanog Šok i Mladena Čovčića zvanog Rogatica zbog ratnog zločina u Sarajevu.

Optužnica je podignuta zbog zarobljavanja, ubistva i skrivanja tijela osam pripadnika Jugoslovenske narodne armije (JNA) srpske nacionalnosti u aprilu 1992. godine.

Optuženi se terete da su u svojstvu zapovjednika i pripadnika policijskih snaga u Sarajevu bili informisani o zločinu ili tome svjedočili, nakon čega su propustili da sankcionišu počinioce i spriječe skrivanje tijela.

Zarobljenici su ubijeni u Velikom parku u blizini Doma policije u centru Sarajeva, a prema navodima optužnice, u tome su učestvovali Uzunović, Čovčić i druge osobe.

„Nakon ubistva, njihova tijela su sklonjena i odvezena sa ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza. Djelimični posmrtni ostaci dvojice ubijenih su pronađeni, a za ostalima se još traga”, kažu iz Tužilaštva.

Oglasio se i Vikić, negiravši bilo kakvu vezu sa ovim zločinom.

„Mogu samo reći da se ja svoje svoje čistoće i svog ratnog puta ne stidim i neću se nikada ni stidjeti”, rekao je Vikić za Avaz.

Iz Tužilaštva kažu da se radilo o dugotrajnoj i temeljitoj istrazi u sklopu koje je saslušano desetine svjedoka.

„Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem više od 80 svjedoka i prilaganjem oko 400 dokaznih materijala”, saopćeno je.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG