Linkovi

Dragan Čović: 'Dayton 2 ne može donijeti ništa dobro; BiH je naš problem'


Dragan Čović: 'Dayton 2 ne može donijeti ništa dobro; BiH je naš problem'
Dragan Čović: 'Dayton 2 ne može donijeti ništa dobro; BiH je naš problem'

"To nije realna varijanta. Mi moramo shvatiti da je BiH naš problem, da se međunarodna zajednica već umorila od BiH i naših političkih hirova, da mi moramo uvažiti činjenicu da u BiH žive tri naroda i da jednakost tri naroda i svih građana mora biti osnova budućeg ustava kojeg sami moramo koncipirati."

Svjedoci smo višemjesečne političke krize u Bosni i Hercegovini, osobito unutar Federacije BiH, gdje je razilaženje dvije stranke – SDP-a i HDZ-a Bosne i Hercegovine - rezultiralo stvaranjem dva politička bloka i formiranjem entitetske vlade u kojoj nema predstavnika najjače hrvatske stranke u toj zemlji, HDZ-a. U sred te krize predložena je međunarodna konferencija o BiH, nazvana Dayton 2.

Prijedlog je potekao od predsjednika bosanskohercegovačkog SDP-a Zlatka Lagumdžije, koji je tijekom ovotjednih razgovora s predstavnicima američke administracije u Washingtonu, iznio ideju o organiziranju međunarodne konferencije o BiH na kojoj bi se postigao dogovor o ustavnim reformama koje bi trebalo provesti kako bi se od BiH napravila funkcionalna država.

U manjem BiH entitetu, Republici Srpskoj, takav je prijedlog naišao na jednoglasno odbijanje, a zatražili smo i stav Dragana Čovića, predsjednika Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine.

Dragan Čović: To nije realna varijanta. Mi moramo shvatiti da je BiH naš problem, da se međunarodna zajednica već umorila od BiH i naših političkih hirova, da mi moramo uvažiti činjenicu da u BiH žive tri naroda i da jednakost tri naroda i svih građana mora biti osnova budućeg ustava kojeg sami moramo koncipirati. Tako da se ja ne uzdam ni u kakve nove „Daytone“ ili bilo kakve utjecaje izvana. Ja se apsolutno ne uzdam ni u kakve "Daytone“, jer ničeg novog ne mogu donijeti. Ja apsolutno ne podržavam prijedlog Zlatka Lagumdžije o Daytonu 2, jer ničeg dobrog ne može donijeti“.

XS
SM
MD
LG