Linkovi

Ministar Mektić: Zaostalo oružje iz BiH završi u rukama evropskih kriminalnih grupa


Ministar Mektić: Moguće je da se oružje iz BiH koristi za terorističke aktivnosti
Ministar Mektić: Moguće je da se oružje iz BiH koristi za terorističke aktivnosti

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine (BiH) Dragan Mektić upozorio je da u BiH postoje grupe krijumčara oružja koje preko kanala u Francuskoj završi u zemljama zapadne Evrope i zemljama Skandinavije.

Mektić je na samitu u Sarajevu posvećenom borbi protiv krijumčarenja oružja izjavio da je riječ o dobro organizovanim kriminalnim grupama, te da BiH intenzivno surađuje sa francuskom policijom kako bi se razotkrile ove grupe.

Znatne količine zaostalog oružja u BiH iz ratnih godina još uvijek se nalazi u posjedu građana, međutim, veliki dio tog naoružanja dođe u posjed krijumčara i postaje predmet trgovine.

„To se oružje prije svega u Zapadnoj Evropi koristi u organizovanom kriminalu i u terorizmu i postoji prijetnja da oružje bude na taj način iskorišteno“, kazao je Mektić.

Do sada je presječeno nekoliko kriminalnih grupa koje su se bavile trgovinom ilegalnom naoružanja. Nedavno je, kaže Mektić, u saradnji sa francuskom policijom, razotkrivena grupa bosanskih državljana koja je preko kanala u Francuskoj isporučivala ilegalno oružje prema drugim evropskim zemljama.

„Znam da se radi o ozbiljnim količinama oružja koje je oduzeto. To je isključivo oružje zaostalo iz posljendjeg rata koje je pogodno za vršenje teških krivičnih djela i raznih terorističkih aktivnosti“, kaže Mektić.

Ministar je dodao da se radi na uspostavljanju dobrovoljnog načina predaje zaostalog oružja, možda čak i otkupa oružja od građana.

„U BiH postoji sprega organizovanog kriminala jer se zaostalo oružje iz rata nalazi kod građana, a krijumčari to znaju i sve je intenzivniji njihov pritisak da dodju do tog oružja“, upozorio je Mektić.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG