Linkovi

Počelo suđenje Draganu Vikiću za ubistva pripadnika JNA


Dragan Vikić i drugi se brane sa slobode
Dragan Vikić i drugi se brane sa slobode

Suđenje Draganu Vikiću i drugima za zločine u Sarajevu 1992. godine počelo je danas pred Sudom Bosne i Hercegovine.

Iako je Tužilaštvo BiH planiralo izvesti 83 svjedoka, tužiteljica Vesna Ilić u uvodnoj riječi je kazala da je taj broj manji, jer je od nekih odustala. Uz saslušanje svjedoka Optužba planira prezentovati i oko 400 materijalnih dokaza.

Vikiću se sudi zajedno sa Jusufom Pušinom, Nerminom Uzunovićem i Mladen Čovčićem.

Optuženi su za ubistva osam pripadnika Jugoslovenske narodne armije (JNA) srpske nacionalnosti počinjena u aprilu 1992. godine u Velikom parku u centru Sarajeva.

Ubistva, navodi se u optužnici, počinili su Uzunović i Čovčić, te druge njima poznate osobe.

Veliki park
Veliki park

Prema optužnici, Uzunović i Čovčić, bili su pripadnici rezervnog sastava Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova BiH (MUP BiH), kojom je komandovao Vikić.

Vikića i Pušinu Tužilaštvo tereti da su, kao nadređeni, znali ili mogli znati da se njihovi podređeni spremaju na počinjenje ubistava, ali da su propustili to spriječiti, odnosno da nisu ništa učinili da se počinioci naknadno kazne.

Prema optužnici, Pušina je obavljao dužnost pomoćnika ministra za uniformisanu policiju MUP-a BiH.

Tijela ubijenih su sklonjena sa ciljem prikrivanja dokaza. Do sada su pronađeni djelimični posmrtni ostaci dvojice ubijenih, dok se za ostalima i još traga.

Svi optuženi su ranije negirali krivicu. „Mi smo prigovorili na 115 dokaza”, kazao je po okončanju ročišta Fahrija Karkin, branilac optuženog Vikića.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG