Linkovi

Šest godina Tužilaštvo BiH bez kazne za političara


Tužilaštvo BiH će uskoro predstaviti rezultate rada
Tužilaštvo BiH će uskoro predstaviti rezultate rada

Dok je posljednja izjava ministra sigurnosti Dragana Mektića o lošem radu Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH) rezultirala demantom i kritikom, podaci Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH pokazuju da izostaju kazne za nosioce izvršne i zakonodavne vlasti na osnovu optužnica Tužilaštva BiH.

Ni jedan političar ili direktor javnog reduzeća nije osuđen na osnovu optužnica Tužilaštva BiH u periodu od 2011. godine pa do kraja prošle godine, navodi se u analizi VSTV-a.

Tužilaštvo BiH je u tom periodu pokretalo postupke protiv nekih političara poput Svena Alkalaja i Marine Pendeš, ali je to okončano oslobađajućim presudama.

Od početka 2013. godine pa do suspenzije krajem septembra prošle godine funkciju glavnog tužioca Tužilaštva BiH je obavljao Goran Salihović.

Na jučerašnju izjavu ministra Mektića da je Tužilaštvo BiH u prethodne tri godine podiglo svega 35 optužnice, danas je uslijedio demant iz te institucije.

Dragan Mektić naišao na kritike Tužilaštva BiH
Dragan Mektić naišao na kritike Tužilaštva BiH

Na rad Tužilaštva BiH Mektić se osvrnuo nakon sjednice Vijeća ministara BiH na kojoj je jedna tačka dnevnog reda bila Informacija o stanju pravosuđa s posebnim osvrtom na borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije. Glas Amerike je zatražio ovaj dokument, ali za sada bez odgovora.

Mediji su objavili da je Mektić kazao da su tužioci Tužilaštva BiH podigli ukupno 35 optužnica. Naveo da je da je manji dio predmeta rezultirao osuđujućim presudama. Dodao je da su kazne uglavnom uslovne ili minimalne zatvorske.

Ove podatke je Mektić iznio u kontekstu medijske prepirke sa Ružicom Jukić, potpredsjednicom VSTV-a.

Iz Tužilaštva BiH danas stiže saopćenje sa daleko većim brojem optužnica.

Kažu da su protekle tri godine u oblasti ratnih zločina, organizovanog kriminala, korupcije, trgovine ljudima, porezne utaje, terorizma i drugih krivična djela podigli 580 optužnica protiv 1.276 osoba.

Dodali su da će Gordana Tadić, vršiteljica dužnosti glavnog tužioca, detaljnije informacije o radu predstaviti na jednoj od narednih sjednica VSTV-a. Navode da je Mektić podatke iznio u cilju nanošenja štete Tužilaštvu BiH.

Iako jučer nije bilo sasvim jasno, na današnjoj vanrednoj konferenciji za novinare Mektić je pojasnio da je govorio koruptivnim predmetima Tužilaštva BiH, a na osnovu Informacije o stanju u pravosuđu.

Gordana Tadić uskoro će predstaviti detaljan rad Tužilaštva BiH
Gordana Tadić uskoro će predstaviti detaljan rad Tužilaštva BiH

VSTV je nedavno sačinio analizu osuđujućih presuda koje se odnose na nosioce izvršne i zakonodavne vlasti, kao i na druge nosioce javnih ovlaštenja. Prema tim podacima, na osnovu optužnica Tužilaštva BiH izrečene su tri presude, od čega dvije uslovne i jedna u trajanju od 11 mjeseci zatvora.

Sud BiH je kaznio dvojicu nekadašnjih direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) – Goran Zubca i Mirka Lujića, te Velida Hamidičevića, nekadašnjeg konzula Ministarstva vanjskih poslova BiH u Francuskoj.

Dok su Zubac i Lujić osuđeni na uslovne kazne, Hamidičević je na osnovu sporazuma kojeg je sklopio sa Tužilaštvom BiH osuđen na 11 mjeseci zatvora što mu je omogućilo da kaznu zamijeni novčanom uplatom, a što je i učinio.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG