Linkovi

Doživotni zatvor za El Chapa


El Chapo Guzmán
El Chapo Guzmán

Meksički narko-bos Hoakin Gusman - "El Čapo" ("Kratki") u New Yorku osuđen na doživotnu kaznu i na još 30 godina zatvora.

Advokati tog najmoćnijeg krijumčara narkotika od kraja vladavine Kolumbijca Pabla Eskobara 1993. godine, najavili su žalbu na presudu.

Gusman se prije izricanja presude sudiji žalio da mu je uskraćeno pravično suđenje i da su loši uslovi u zatvoru.

"Kad sam izručen u SAD, očekivao sam da ću imati pravično sudjenje, ali se dogodilo suprotno", rekao je "El Čapo", pominjući da pravosudje nije istražilo navodno nepoštovanje dužnosti jednog porotnika.

Poslije nekoliko mjeseci sudjenja, porota suda u New Yorku proglasila je 12. februara meksičkog narko bosa krivim.

"El Čapo" je u njujorškom zatvoru od izručenja 19. januara 2017. Uhapšen je u januaru 2016. u Meksiku i izručen u SAD godinu dana kasnije po optužnici za trgovinu narkoticima, ubistva, otmice i druga krivična djela.

Vodja narko-kartela "Sinaloa" uhapšen je šest mjeseci pošto je pobjegao iz strogo čuvanog meksičkog zatvora tako što su njegovi sradnici u kartelu iskopali 1,5 kilometara tunela do njega.

Gusman je ranije već jednom pobjegao iz zatvora, 2001. godine, kad su ga na slobodu iznijeli u korpi za prljav veš.

"El Čapo" je najveći meksički narko bos postao 2003, poslije hapšenja njegovog rivala Osijela Kardenasa koji je upravljao "Zalivskim kartelom".

Do februara 2014. godine važio je za "najmoćnijeg trgovca drogom na svijetu" - kako su ga nazivali zvaničnici američkog Ministarstva finansija.

U pojedinim krugovima smatra se da je "El Čapo" premašio uticaj koji je imao kolumbijski narko-bos Pablo Eskobar, i da je dostigao uticaj koji je prije Drugog svjetskog rata imao američki gangster Al Kapone.

Datum rodjenja Gusmana nije poznat, jer se pominju dva: 23. decembra 1954. i 4. april 1957. Nadimak "El Čapo" (na španskom: nizak) dobio je jer je visok 168 centimetara.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG