Linkovi

Dva Britanca i Marokanac osuđeni na smrt na separatističkom sudu u Ukrajini


A still image shows Britons Aiden Aslin, Shaun Pinner and Moroccan Brahim Saadoun in a courtroom cage at a location given as Donetsk
A still image shows Britons Aiden Aslin, Shaun Pinner and Moroccan Brahim Saadoun in a courtroom cage at a location given as Donetsk

Dvojica Britanaca i jedan Marokanac koji su zarobljeni dok su se borili za Ukrajinu osuđeni su u četvrtak na smrt na sudu u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DPR), jednom od ruskih punomoćnika u istočnoj Ukrajini, izvijestile su ruske novinske agencije.

Sud je trojicu muškaraca - Britance Aidena Aslina i Shauna Pinnera i Marokanca Brahima Saadouna - proglasio krivima za "plaćeničke aktivnosti i počinjenje radnji usmjerenih na preuzimanje vlasti i rušenje ustavnog poretka DPR-a", citira novinska agencija Interfax sudskog dužnosnika .

Trojica muškaraca zarobljena su dok su se borili za Ukrajinu protiv Rusije i snaga koje podržava Rusija nakon što je Rusija izvršila invaziju 24. februara. Njihov advokat rekao je da će se žaliti na odluku.

Manje od 24 sata prije izricanja presude, Pinner i Saadoun priznali su krivnju za radnje usmjerene na nasilno oduzimanje vlasti, pokazuje video koji je sa suda podijelila novinska agencija RIA Novosti. Čini se da je Aslin priznao krivnju za manju optužbu koja uključuje oružje i eksploziv.

"Dokazi koje je tužiteljstvo u ovom slučaju iznijelo omogućili su da sud donese osuđujuću presudu, a da ne govorimo o činjenici da su svi optuženici, bez iznimke, priznali krivnju po svim tačkama optužnice", rekao je sudac Aleksandar Nikulin novinarima na sudu.

"Pri donošenju presude sud se vodio ne samo propisanim normama i pravilima, već i najvažnijim, nepokolebljivim načelom pravde. Upravo je to omogućilo donošenje ove složene i teške odluke o primjeni iznimne mjere, kazne u obliku smrtne kazne", dodao je.

Britanija je izjavila da je duboko zabrinuta.

"Stalno smo govorili da ratni zarobljenici ne bi trebali biti iskorištavani u političke svrhe", rekao je glasnogovornik premijera Borisa Johnsona.

Johnsonov glasnogovornik rekao je da prema Ženevskim konvencijama, ratni zarobljenici imaju pravo na imunitet, te da ih se ne smije procesuirati zbog sudjelovanja u neprijateljstvima.

Britanske državljane Aslina i Pinnera zarobile su snage koje podržava Rusija u Mariupolju u aprilu, tokom ogorčene borbe za kontrolu nad gradom.

Marokanac Saadoun predao se u martu dok se borio u gradiću između Mariupolja i glavnog grada regije Donjecka.

Tokom postupka, trojicu muškaraca držali su u kavezu, čuvali su ih vojnici prekrivenih lica i nosili narukvice s proratnim Z-logom, prije nego što su zamoljeni da stoje dok im se čita presuda, pokazala je snimka iz sudnice koju je objavila novinska agencija RIA Novosti.

Užurbano suđenje održano je uglavnom iza zatvorenih vrata, a informacije o postupcima predane su odabranim ruskim medijskim agencijama u državnom vlasništvu.

Narodna Republika Donjeck jedan je od dvaju otcijepljenih entiteta u regiji Donbas u istočnoj Ukrajini, koje Rusija podržava, za koju Rusija kaže da se bori za "oslobodjenje" od ukrajinskih snaga.

Tri dana prije početka svoje invazije na Ukrajinu 24. februara, Rusija ih je priznala kao neovisne države u potezu koji su Ukrajina i Zapad osudili kao nezakonit.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG