Linkovi

SAD: Trump, dah svježeg zraka koji neće doprijeti do Bijele kuće


"Ako njega izaberemo kao stranačkog kandidata, to će biti kraj Republikanske stranke."

Oštre ocjene o Meksikancima, ilegalnim useljenicima u Sjedinjene Države, koje je Republikanac Donald Trump izrekao, najavljući da se uključuje u kampanju za izbor narednog američkog predsjednika, izazvale su burne reakcije i zgražanje među Amerikancima hispaničkog, latino-američkog porijekla. U međuvremenu Donald Trump, biznismen i milijarder, u više navrata je dodatnim objašnjenjima pokušao ublažiti i smiriti to nezadovoljstvo. Činio je to i tokom jučerašnjeg boravka u Texasu, naglašavajući da su mediji tendenciozno i progrešno interpretirali njegove prve izjave koje su se odnosile samo na ilegalne imigrante.

Praćen žestokim kritikama zbog toga što je ilegagalne useljenike iz Meksika nazvao kriminalcima i silovateljima, Donald Trump je stigao u pogranični grad Laredo da i tu pokuša objasniti šta je zapravo mislio. Obraćajući se reporterima i pristalicama istakao je ga mnogi glasači, Hispanici porijeklom podržavaju i dodao:

"Ja zapošljavam hiljade i hiljade Hispanika. Volim ljude latino-američkog porijekla. Oni su sjajni radnici, fantastični ljudi. Oni žele legalizaciju svog statusa. Ne žele biti useljenici bez valjanih dokumenata, ne žele biti poistovjećivani sa kriminalcima."

U Laredu, na samoj granici sa Meksikom, 95 odsto stanovništva je hispaničkog i južno-američkog porijekla. Mnogi od njih okupili su se da iskažu protivljenje Trumpovoj kandidaturi.

"Tražim od vas, tražim od nas, da koristeći pravo glasa, iskažemo naš dignitet i naše poštovanje prema onome ko će cijeniti i poštivati doprinos Amerikanaca meksičkog porijekla našoj lijepoj zemlji" - jedna je od poruka koje su se mnogle čuti među prosvjednicima.

Trumpova dosadašnja kampanja obilježena je i izjavama i ocjenama koje su izazvale i jako nezadovoljstvo mnogih uticajnih Republikanaca. Senator Linndsey Graham, takođe predsjednički kandidat je jedan od njih:

"Ako njega izaberemo kao stranačkog kandidata, to će biti kraj Republikanske stranke."

Unatoč oštroj, često nekontroliranoj retorici Donald Trump je, kako pokazuju ankete, po sadašnjem procentu popularnosti dobro ispred ostalih predsjedničkih kandidata, Republikanaca. Analitičari procjenjuju da je ključni razlog zasićenost većine Amerikanaca mekim, blagorječivim političarima, ali ne vjeruju da Trumpov ofanzivni stil može rezultirati ulaskom u Bijelu kuću. Scot Faulkner, jedan od njih, kaže:

"Na više načina Trump je dah svježeg zraka. S druge strane, on je vjerojatno osoba sa do sada najviše ispoljene negativne energije koju rasipa uokolo."

Donald Trump je u Laredo krenuo na poziv pripadnika pograničnih patrola. Taj poziv opozvan je u posljednjem trenutku. Iz Trumpovog izbornog štaba nisu komentirali taj opoziv.

SAD: Trump, dah svježeg zraka koji neće doprijeti do Bijele kuće
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:00 0:00

XS
SM
MD
LG