Linkovi

Donald Trump blizu potrebnog broja delegata za osvajanje nominacije


Bivši predsednik Donald Tramp na predizbornom skupu u Vindamu u Nju Hempširu, 8. avgusta 2023. (Foto: AP /Robert F. Bukaty)
Bivši predsednik Donald Tramp na predizbornom skupu u Vindamu u Nju Hempširu, 8. avgusta 2023. (Foto: AP /Robert F. Bukaty)

Ostalo je još nekoliko mjeseci do kraja sezone stranačkih izbora u Sjedinjenim Državama ali većina pitanja o krajnjem ishodu će vjerovatno dobiti odgovor u narednih sedam dana.

Birači u 15 država, uključujući Texas i Kaliforniju - dvije najveće države u zemlji - glasaju 5. marta, na super utorak, a još četiri države glasaju samo nedelju dana kasnije.

Na demokratskoj strani, predsjednik Joe Biden je dobro pozicioniran da nastavi da osvaja demokratske predizbore, a nijedan protivkandidat nije ozbiljno ugrozio njegov pokušaj da osvoji nominaciju i bori se za drugi mandat.

Republikanskim primarnim izborima do sada je dominirao bivši predsjednik Donald Trump koji je pobijedio na svim izborim do sada sa izuzetkom stranačkih izbora u glavnom gradu, Washingtonu, u nedjelju.

Iako je bivša guvernerka Južne Karoline Nikki Haley i dalje u trci, izgleda da će Trump osvojiti većinu ili čak sve države koje glasaju na "super utorak", uključujući Texas i Kaliforniju, koji donose veliki broj delegata.

Trump je u ponedjeljak pobijedio na predsjedničkim kokusima republikanaca u Sjevernoj Dakoti, dodajući još jednu pobjedu svom nizu trijumfa.

XS
SM
MD
LG