Linkovi

Donald Rumsfeld: 'George Bush je pogriješio kada nakon Abu Ghraiba nije prihvatio moju ostavku'


Donald Rumsfeld govori o svojim memoarima u klubu Union League u Chicagu
Donald Rumsfeld govori o svojim memoarima u klubu Union League u Chicagu

"Fotografije su se zaista pojavile vrlo iznenadno. Da vam se srce slomi. Osjećao sam se kao da me je netko udario u želudac. Najgore je bilo što je taj događaj umanjio reputaciju naših vojnika, mladića i djevojaka koji tako požrtvovno služe našoj zemlji."

Bivši američki ministar obrane Donald Rumsfeld jedan je od čelnika Pentagona koji je bio najduže na tom položaju. U prvoj polovici prošlog desetljeća on je rukovodio američkim akcijama u Afganistanu i Iraku, neposredno nakon terorističkih napada u jesen 2001. na New York i Washington.

U nedavnom objavljenim memoarima Rumsfeld govori o pogreškama koje je tih godina učinio. O tome je s njim u Chicagu razgovarao Kane Farabaugh.

Bivši ministar obrane Donald Rumsfeld kaže da je jedan od najgorih trenutaka njegove duge političke karijere bilo objavljivanje fotografija iz iračkog zatvora Abu Ghraib, na kojima se vidi kako američki vojnici maltretiraju zatvorenike: "Fotografije su se zaista pojavile vrlo iznenadno. Da vam se srce slomi. Osjećao sam se kao da me je netko udario u želudac. Najgore je bilo što je taj događaj umanjio reputaciju naših vojnika, mladića i djevojaka koji tako požrtvovno služe našoj zemlji. Bio je to jedan zaista nečastan i perverzan čin, meni je doslovce bilo zlo kada sam vidio te fotografije."

Donald Rumsfeld kaže da je nakon toga – u jeku snažne međunarodne kritike Sjedinjenih Država – u nekoliko navrata predsjedniku Georgeu Bushu ponudio ostavku. 'Mislio sam da je to pogreška s moje strane i da netko mora otići s položaja' – kaže Rumsfeld.

On piše u svojoj nedavno objavljenoj knjizi kako smatra da je tadašnji predsjednik Bush pogriješio kada nije prihvatio njegovu ponuđenu ostavku: "Mislim da je trebao tako postupiti. Mislim da sam ja bio u pravu kada sam želio podnijeti ostavku, a da je on bio u krivu kada je nije prihvatio."

Prije no što je bio ministar obrane u administraciji Georgea Busha, Donald Rumesfeld je u svojoj gotovo 50 godina dugoj karijeri bio i član Zastupničkog doma, predstojnik ureda predsjednika Geralda Forda, kao i njegov ministar obrane.

Nakon 11. rujna, Sjedinjene su Države bile zabrinute da irački diktator Saddam Hussein ima kemijsko oružje. Donald Rumesfeld je nedavno u Chicagu – gdje je predstavio svoje memoare naslovljene 'Poznato i nepoznato' – o tome rekao ovo: "Sjećam se susreta s Hosnijem Mubarakom koji mi je rekao da je siguran da će Saddam Hussein upotrijebiti kemijsko oružje protiv naših snaga, kako se one budu približavale Bagdadu. To su u regiji svi mislili."

No, nakon što su zauzele cijeli Irak i srušile režim Saddama Husseina, savezničke snage nisu uspjele pronaći oružje masovnog uništavanja. Donald Rumsfeld priznaje da je Washington bio razočaran, jer je postojanje tog oružja bio izravan razlog za savezničku intervenciju u Iraku. Međutim, on ne žali što su Sjedinjene Države krenule u napad na režim Saddama Husseina. Irački je diktator uhvaćen i lokalni ga je sud osudio na smrt te je 2006. bio i pogubljen.

Međutim, američki rat protiv globalne terorističke mreže al-Qaida i dalje traje – gotovo deset godina nakon napada na New York i Washington. Osama bin Laden i dalje je na slobodi. Donald Rumsfeld, međutim, kaže da je bin Ladenova moć i utjecaj znatno oslabljena: "Otežane su mu komunikacije i kretanje. Nadam se da mu je puno teže regrutirati nove pristaše. Nadam se da teže dobiva novac za svoje djelovanje. Isto se tako nadam da će ga netko negdje na kraju uhvatiti."

Donald Rumsfeld je otišao s položaja ministra obrane u studenom 2006, nakon što su republikanci izgubili većinu u Kongresu Sjedinjenih Država.

Zaradu od svojih memoara Rumsfeld je namijenio dobrotvornim organizacijama koje pomažu obiteljima američkih vojnika.

XS
SM
MD
LG