Linkovi

Sjećanje na SOUL TRAIN


Don Cornelius is seen at the 9th Annual BET Awards, in Los Angeles, June 28, 2009.
Don Cornelius is seen at the 9th Annual BET Awards, in Los Angeles, June 28, 2009.

Mnogi Amerikanci rado se sjećaju jednog od simbola industrije zabave, afro-američkog TV producenta i voditelja muzičkih emisija Dona Corneliusa. Već nekoliko godina njegovo je zdravlje bilo ozbiljno narušeno i on sam je, kako vjeruje policija, odlučio da prekrati svoje patnje. Umro je 1. februara, a za sobom ostavio značajan utjecaj i na televiziju i na muziku.

Don Cornelius je program Soul Train pokrenuo 1970., sa samo $400. Bio je i voditelj ovog veoma popularnog muzičkog i plesnog programa više od dvije decenije. Soul Train je bio program koji se ne propušta – jer je predstavljao nove modne trendove, najnovije plesne korake i crnačke muzičke hitove.

Ralph Herndon je pijanist pri Društvu za horsku umjetnost, ovdje u Washingtonu i dobro se sjeća ovog programa:

- Soul Train je bio nešto kao zabava u svakoj kući svake subote. Nešto što su mladi crnci i crnkinje s radošću čekali i nešto s čim su se mogli identificireti.

Soul Train je pomogao stvaranju muzičkih karijera velikana poput Michaela Jacksona, Jamesa Brown-a, Arethe Franklin i Marvina Gaye-a. To je, ujedno, bio prvi televizijski program specifično namijenjen Afro-amerikancima.

Kad se ugasio 2003., Soul Train je ostao u kategoriji najduže emitiranih programa u američkoj televizijskoj istoriji. Cornelius je taj program vodio do 1993. Ralph Herndon podsjeća da je ova TV ikona pomogla ogromnom broju muzičara:

- Vjerovatno ne bismo mogli da stignemo ovoliko daleko da Don Cornelius i Soul Train nisu bili taj katapult za mnoge crnačke umjetnike.

S tim se slažu i drugi ljubitelji programa Soul Train, dodajući kako je zasluga Dona Corneliusa ne samo u tome što je modernu muziku američkih crnaca predstavio svijetu, nego i u tome što ju je približio i svim drugim Amerikancima.

XS
SM
MD
LG