Linkovi

Sjećanje na SOUL TRAIN

  • Chris Simkins

Don Cornelius is seen at the 9th Annual BET Awards, in Los Angeles, June 28, 2009.

Mnogi Amerikanci rado se sjećaju jednog od simbola industrije zabave, afro-američkog TV producenta i voditelja muzičkih emisija Dona Corneliusa. Već nekoliko godina njegovo je zdravlje bilo ozbiljno narušeno i on sam je, kako vjeruje policija, odlučio da prekrati svoje patnje. Umro je 1. februara, a za sobom ostavio značajan utjecaj i na televiziju i na muziku.

Don Cornelius je program Soul Train pokrenuo 1970., sa samo $400. Bio je i voditelj ovog veoma popularnog muzičkog i plesnog programa više od dvije decenije. Soul Train je bio program koji se ne propušta – jer je predstavljao nove modne trendove, najnovije plesne korake i crnačke muzičke hitove.

Ralph Herndon je pijanist pri Društvu za horsku umjetnost, ovdje u Washingtonu i dobro se sjeća ovog programa:

- Soul Train je bio nešto kao zabava u svakoj kući svake subote. Nešto što su mladi crnci i crnkinje s radošću čekali i nešto s čim su se mogli identificireti.

Soul Train je pomogao stvaranju muzičkih karijera velikana poput Michaela Jacksona, Jamesa Brown-a, Arethe Franklin i Marvina Gaye-a. To je, ujedno, bio prvi televizijski program specifično namijenjen Afro-amerikancima.

Kad se ugasio 2003., Soul Train je ostao u kategoriji najduže emitiranih programa u američkoj televizijskoj istoriji. Cornelius je taj program vodio do 1993. Ralph Herndon podsjeća da je ova TV ikona pomogla ogromnom broju muzičara:

- Vjerovatno ne bismo mogli da stignemo ovoliko daleko da Don Cornelius i Soul Train nisu bili taj katapult za mnoge crnačke umjetnike.

S tim se slažu i drugi ljubitelji programa Soul Train, dodajući kako je zasluga Dona Corneliusa ne samo u tome što je modernu muziku američkih crnaca predstavio svijetu, nego i u tome što ju je približio i svim drugim Amerikancima.

XS
SM
MD
LG