Linkovi

U domu za stare u državi New Jersey "prepuna mrtvačnica" preminulih od Covid 19


Centar za rehabilitaciju i dom za stare u Andoveru, Nju Džerziju
Centar za rehabilitaciju i dom za stare u Andoveru, Nju Džerziju

U staračkom domu u Andoveru u Nju Džerziju preminulo je 66 korisnika, od kojih je polovina umrla od Covida 19, a desetine tijela pronađeno je u mrtvačnici te ustanove koja ima mnogo manji kapacitet. Državni tužilac Nju Džerzija najavio je istragu povodom smrti velikog broja korisnika staračkog doma.

Suvlasnik staračkog doma u Andoveru Čaim Šeinbaum rekao je policiji da je "mrtvačnica bila prepuna jer je preminulo više ljudi nego uobičajeno", prenosi Reuters.

Direktor policije u tom gradu Erik Danijelson rekao je da je "osoblje bilo šokirano brojem tijela preminulih", kao i da su policajci pomogli da se neka od tijela prebace na drugu lokaciju.

Državni tužilac Nju Džerzija Gurbir Grual rekao je da se istražuje veliki broj umrlih u staračkim domovima u toj državi nakon incidenta u Andoveru. Istragu je prehodno naredio guverner Nju Džerzija Fil Marfi.

Nju Džerzi, međutim, nije usamljen slučaj, Širom Amerike u staračkim domovima koronavirusom je zaražena 21 hiljada korisnika i zaposlenih, a umrlo je 3800 ljudi, prema podacima New York Timesa.

Na Floridi, gdje je populacija uglavnom starija, potvrđeno je 1394 slučaja oboljelih u više od 4 hiljade staračkih domova. Florida uz Kaliforniju i Teksas ima najveći broj stanovnika starijih od 65 godina koji su u najvećem riziku od virusa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG