Linkovi

Dolar jeftiniji, nafta skuplja


Guverner američke Središnje banke Ben Bernanke
Guverner američke Središnje banke Ben Bernanke

Guverner američke Središnje banke Ben Bernanke izjavio je kako su pretjerane zabrinutosti da bi plan Središnje banke o pomoći posustalom američkom gospodarstvu mogao potaknuti inflaciju

Guverner američke Središnje banke Ben Bernanke izjavio je kako su pretjerane zabrinutosti da bi plan Središnje banke o pomoći posustalom američkom gospodarstvu mogao potaknuti inflaciju. Guverner Bernanke je svoje mišljenje iznio u dnevniku Washington Post, nakon odluke Središnje banke da se, kupovinom državnih obveznica, ubaci još 600 milijardi dolara na američko tržište kako bi se potaklo ekonomiju. Središnja banka je priopćila kako će kupovati svaki mjesec oko 75 milijardi dolara u vladinim vrijednosnim papirima sve do lipnja sljedeće godine, tvrdeći da je to pokušaj da se smanji visoka stopa neuposlenosti i kamate zadrže na niskoj razini.

Dolar je u četvrtak izgubio na vrijednosti u odnosu na druge ključne valute na međunarodnim tržištima, spustivši se na najnižu razinu prema euru u posljednjih 10 mjeseci nakon što je američka Središnja banka objavila svoje planove. Tako se danas za jedan euro može dobiti 1 dolar i 42 centa. Poslovni analitičari kažu kako prijeti opasnost da se pad dolara nastavi, ali izražavaju sumnju da euro može značajnije rasti s obzirom na probleme koji još uvijek muče eurozonu.

Potaknute slabljenjem dolara, cijene nafte poskočile su danas na međunarodnim tržištima na najvišu razinu u šest mjeseci, skoro 86 dolara za barel.

XS
SM
MD
LG