Linkovi

Dokumentarni film "Announcement": Magic Johnson na trijumfalnom putu od AIDS-a do humanitarca


U Los Angelesu je premijerno prikazan dokumentarni film kablovske televizije ESPN o životu nekadašnje košarkaške super-zvijezde Magic Johnsona nakon što mu je, prije više od 20 godina, bila dijagnosticirana zaraza uzročnikom AIDS-a

U Los Angelesu je premijerno prikazan dokumentarni film kablovske televizije ESPN o životu nekadašnje košarkaške super-zvijezde Magic Johnsona nakon što mu je, prije više od 20 godina, bila dijagnosticirana zaraza uzročnikom AIDS-a. Kraj jedne blještave karijere označio je početak druge: humanitarnog rada na prevenciji AIDS-a kod mladeži.

„Zaista sam bio blagoslovljen, lijekovi su djelovali, a ja sam gledao na to pozitivno svaki dan od tada,“ govori stotinama srednjoškolaca Earvin Magic Johnson, nastavljajući misiju koju je započeo prije više od dvadeset godina – prosvjećivanje javnosti o opasnosti od virusa HIV i AIDS-a.

U novembru 1991. Magic je objavio svijetu da je zaražen virusom HIV. „Nisam bolestan, nego zaražen virusom,“ kazao je stoički na emocionalnoj press konferenciji.

Film „Announcement“, Objava, kompanije ESPN, kronika je dosad neispričane priče o trijumfalnom putu dotadašnje neprikosnovene zvijezde košarke koji je počeo tog dana, od života spašenog medicinskim napretkom u liječenju AIDS-a, do neumornog rada na širenju svijesti javnosti o mogućim načinima zaraze.

Među intervjuiranima u filmu su Johnsonova supruga Cookie, prijatelj i suparnik pod koševima Larry Bird, te Arsenio Hall.

„Bilo je to pitanje života ili smrti,“ kaže Cookie, kojoj Magic odaje priznanje za nepokolebljivu podršku koju mu je pružala čitavo vrijeme. „Morala sam se odlučiti hoću li mu pomoći da preživi ili ću otići i ostaviti ga da umre. Voljela sam ga i odabrala sam život.“

Kao uspješan biznisman, Johnson je osnivač i predsjednik ugledne neprofitne zaklade Magic Johnson Foundation koja prikuplja financijsku pomoć za organizacije koje unutar zajednica rade na prosvjećivanju i prevenciji AIDS-a.

„Danas se o toj zarazi i bolesti govori otvoreno, ali kad je počeo moj put to nije bio slučaj,“ kaže Johnson i dodaje: „Važno je prihvatiti situaciju i biti svjestan da ti se zahvaljujući lijekovima pruža mogućnost za produktivni i dugi život, ali najvažnije je testirati se jer rana dijagnoza spašava život.“

Film Objava bit će prikazan na kablovskoj televiziji ESPN u nedjelju, 11. marta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG