Linkovi

Doktori zabrinuti za zdravlje kraljice Elizabethe, porodica se okuplja oko nje


Kraljica Elizabetha uoči susreta sa novom premijerkom Velike Britanije Liz Truss 6. septembra 2022.
Kraljica Elizabetha uoči susreta sa novom premijerkom Velike Britanije Liz Truss 6. septembra 2022.

Članovi kraljevske porodice odlaze u dvorac Balmoral u Škotskoj kako bi bili pored kraljice Elizabethe, pošto su doktori zabinuti za njeno zdravlje i preporučili su da 96-godišnja kraljica bude pod medicinskim nadzorom.

Kraljica Elizabetha je najduže na britanskom tronu i najstariji je monarh na svijetu. Buckinghamska palata je kraljičine tegobe prošle godine nazvala "epizodnim problemima pokretljivosti"

"Poslije pregleda od jutros, kraljičini doktori su zabrinuti za njeno zdravlje i preporučili su da ostane pod medicinskim nadzorom u dvorcu Balmoral", navodi se u saopštenju palate.

Njen najstariji sin, princ Charles i njegova supruga Camilla uputili su se u Balmoral, gdje se uputio i princ William. BBC javlja da se u Balmoral uputio i princ Harry, koji sa suprugom Meghan živi u Americi i nije u najboljim odnosima sa kraljevskom porodicom.

Oktobra prošle godine, kraljica je provela jednu noć u bolnici i od tada je primorana da smanji na minimum svoje dnevne obaveze. U srijedu je otkazala virtuelni sastanak sa ministrima, jer su joj doktori savjetovali da odmara.

Dan prije toga, uslikana je sa novom britanskom premijerom Liz Tuss kojoj je povjerila mandat.

Izvor Reutersa iz Buckinghamske palate rekao je da su članovi porodice odmah obaviješteni i da nisu tačna nagađanja da je kraljica pala.

Elizabetha je britanska kraljica od 1952. i ranije ove godine proslavila je 70 godina na tronu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG