Linkovi

Doktor Fauci i dva člana radne grupe za COVID-19 u samoizolaciji


Doktor Anthony Fauci, istaknuti epidemiolog i ključni član tima Bijele kuće za borbu protiv koronavirusa.
Doktor Anthony Fauci, istaknuti epidemiolog i ključni član tima Bijele kuće za borbu protiv koronavirusa.

Trojica ključnih američkih zvaničnika za borbu protiv koronavirusa sami su se stavili u karantin nakon što su došli u kontakt sa osobom koja je testirana pozitivna na COVID-19, prema izjavama njihovih portparola i medijskim izvještajima.

Doktor Anthony Fauci, istaknuti član radne grupe Bijele kuće za borbu protiv koronavirusa biće u, kako je navedeno, "modifikovanom karantinu", pošto je bio u kontaktu sa neimenovanom osobom iz Bijele kuće koja je testirana pozitivna na COVID-19. Fauciju prijeti relativno mali rizik zbog stepena izloženosti, naveo je predstavnik Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti (NIAID).

Fauci, 79-godišnji direktor NIAID-a, testiran je negativan na COVID-19 i nastaviće da se redovno testira, saopštio je taj zvaničnik putem maila.

Direktor Centara za kontrolu i prevenciju bolesti Robert Redfield "radiće od kuće naredne dvije nedelje" nakon što je u srijedu imao "izloženost niskog rizika" u susretu sa osobom u Bijeloj kući koja ima virus, objavio je Washington Post u subotu, pozivajući se na njegovog portparola. Redfield ima 68 godina.

Samo nekoliko sati ranije, Uprava za hranu i lijekove (FDA) saopštila je da će njen komesar Stephen Hahn, koji ima 60 godina, provesti dvije nedjelje u samoizolaciji nakon što je bio u kontaktu sa osobom testiranom pozitivnom na COVID-19.

Svih troje zvaničnika trebalo je da svjedoči u utorak pred senatskim odborom koji razmatra korake koje pojedinačne države i federalna vlada preduzimaju u otvaranju kompanija i škola, koje su zatvorene u pokušaju da se kontroliše visoko zarazni virus.

Koronavirus je posebno opasan za starije građane. Prema podacima Centara za kontrolu bolesti, osam od deset smrtnih slučajeva u Americi od COVID-19 bili su ljudi stariji od 65 godina.

Hahn je odmah testiran na koronavirus a rezultat je bio negativan, saopštio je portparol FDA.

Portal Politico objavio da je Hahn došao u kontakt sa Katie Miler, sekretaricom za štampu potpredsjednika Mikea Pencea.

Miller, koja je supruga jednog od Trumpovih visokih savjetnika, testirana je pozitivna u petak, što je izazvalo zabrinutost zbog mogućeg širenja virusa u najužem krugu predsjednika.

Trump je sam otkrio dijagnozu Katie Miller na sastanku sa republikanskim članovima Kongresa u petak. Jedan saradnik potpredsjednika Mikea Pencea takođe je testiran pozitivan.

Prema više medijskih izvještaja, lična asistentkinja Ivanke Trump, kćerke i savketnice predsjednika Donalda Trumpa, takođe je testirana pozitivna na COVID-19. Kako prenosi CNN, ona je skoro dva mjeseca radila od kuće i nedjeljama nije bila u kontaktu sa Ivankom Trump.

XS
SM
MD
LG