Linkovi

Dok talibani preuzimaju kontrolu, guverneri SAD nude utočište Afganistancima


Arhiva - Marinac sprovodi službenicu Stejt dipartmenta koja nosi dete ka mestu za evakuaciju, na aerodromu u Kabulu, Avganistan, 15. avgusta 2021.
Arhiva - Marinac sprovodi službenicu Stejt dipartmenta koja nosi dete ka mestu za evakuaciju, na aerodromu u Kabulu, Avganistan, 15. avgusta 2021.

Sve veći broj guvernera američkih država kaže da će pomoći pri ponovnom naseljavanju afganistanskih izbjeglica u njihove države nakon brzog talibanskog zauzimanja Afganistana koje je šokiralo zapadne zemlje i dovelo ih do toga da pokušavaju da evakuišu svoje ambasadore i saveznike.

Najmanje 10 guvernera ponudilo je podršku ove nedjelje dok je Pentagon nastojao da obezbijedi privremeni prostor za do 22.000 afganistanskih saveznika u Sjedinjenim Državama. Prvih 2.000 Afganistanaca od ponedjeljka je smješteno u vojnu bazu Fort Lee u Virdžiniji, a očekuje se da će hiljade izbjeglica u narednim nedjeljama stići u baze u Teksasu i Viskonsinu.

"Haotične i srceparajuće scene iz Afganistana u posljednjih nekoliko dana... rezultat su žurnog i neodgovornog povlačenja", rekao je republikanski guverner Merilenda Lari Hogan. "Mnogi od ovih afganistanskih građana, naših saveznika, hrabro su rizikovali svoje živote godinama pružajući neprocjenjivu podršku našim naporima kao prevodioci i pomoćno osoblje, a mi imamo moralnu obavezu da im pomognemo".

Do sada su Kalifornija, Džordžija, Ajova, Merilend, Masačusets, Južna Karolina, Juta, Vermont, Virdžinija i Viskonsin ponudile utočište ili izrazile spremnost da prime izbjeglice. Guverner Guama, američke teritorije, takođe je ponudio smještaj evakuisanih.

Humanitarne organizacije procjenjuju da se skoro 80.000 afganistanskih saveznika i njihovih porodica prijavilo za posebne imigrantske vize (SIV) u SAD, program koji je vlada uspostavila kako bi ubrzala proces preseljenja afganistanskih saveznika.

"Više od 70.000... učestvovalo je u programu SIV od 2005. Naša vojska je uradila izvanredan posao podržavajući ove napore", rekao je Geri Rejd, direktor Krizne grupe za Afganistan Sekretarijata za odbranu.

Afganistanski saveznici su generalno ljudi koji su pomogli američkim ratnim naporima djelujući kao vojni prevodioci za vojne, kulturni vodiči ili izvori informacija.

Međunarodni komitet za spasavanje procjenjuje da je više od 300.000 Afganistanaca pomoglo američkoj misiji tokom dvije decenije, iako će se daleko manje kvalifikovati za zaštitu izbjeglica u SAD.

"Viskonsin je spreman"

"Bili smo u kontaktu sa federalnim partnerima u vezi sa naporima za preseljenje Afganistanaca koji traže utočište u Fort MekKoju", rekao je u zvaničnom saopštenju guverner Viskonsina Toni Evers. "Kako doznajemo iz dodatnih informacija, Viskonsin je spreman da pomogne ovim naporima i da pomogne pojedincima koji su služili našoj zemlji i koji sada traže utočište."

Talibani su obećali mirnu tranziciju vlasti bez odmazde protiv bivših vojnika ili vladinih zvaničnika, iako je Reuters u srijedu izvijestio da su najmanje tri antitalibanska demonstranta ubijena na protestima u Džalalabadu nakon što su pripadnici talibana otvorili vatru.

Budući da je malo vjerovatno da će SAD uspjeti da primi toliko izbjeglica u zgusnutom vremenskom okviru, predsjednik Joe Biden obratio se za pomoć drugim zemljama.

Kanada je prošle nedjelje najavila da će preseliti približno 20.000 izbjeglica. Generalni sekretar UN Antonio Gutereš takođe je pozvao međunarodnu zajednicu da prihvati afganistanske izbjeglice.

"Svijet gleda. Ne možemo i ne smijemo napustiti narod Afganistana", rekao je on.

Hiljade dnevno

Nakon što je američka vojska u ponedjeljak obezbijedila međunarodni aerodrom u Kabulu, Pentagon je pojačao napore u evakuaciji i sada procjenjuje da može da iz Afganistana odvede dnevno između 5.000 i 9.000 ljudi.

Užurbane evakuacije uslijedile su prije nego što se očekivalo, usljed raspada afganistanske vlade, jer su talibanske snage preplavile zemlju ohrabrene povačenjem američkih trupa. Naišavši na mali otpor afganistanske vojske, talibani su za nekoliko dana povratili glavni grad Afganistana Kabul, uprkos prethodnim predviđanjima zvaničnika nacionalne bezbjednosti da bi to moglo potrajati mjesecima.

U obraćanju naciji u ponedjeljak, Biden je rekao da velike evakuacije nisu počele ranije jer afganistanska vlada nije htjela da podstakne "krizu povjerenja" u sposobnost afganistanske vojske da se bori protiv talibana.

"Američke trupe ne mogu i ne treba da se bore u ratu i ginu u ratu u kojem afganistanske snage nisu voljne da se bore za sebe", rekao je Biden. "Dali smo im svaku priliku da sami odrede svoju budućnost. Nismo mogli da im pružimo volju da se bore za tu budućnost".

U izvještaju su korištene neke informacije Reutersa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG