Linkovi

Dogovorena vlast u Kantonu Sarajevo: Poznato ko su novi ministri u Vladi


Arhiv - Edin Forto iz Naše stranke daje izjavu medijima
Arhiv - Edin Forto iz Naše stranke daje izjavu medijima

U Sarajevu je kasno sinoć, u centrali Naše stranke, dogovorena nova vlast u Kantonu Sarajevu te je dogovoreno ko će biti novi ministri u Vladi.

Novu vlast će činiti Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDPBiH), Narod i pravda (NiP), Savez za bolju budućnost (SBB), Demokratska fronta (DF), Naša stranka (NS) i Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL).

SDP je dobio tri ministarske pozicije. Novi ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS-a bit će Damir, Adnan Šteta ministar saobraćaja, a Malik Garibija ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice.

Dogovoreno je da Narod i pravda dobije četiri ministarstva i to ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade na čijem čelu će biti Zineta Bogunić. Potom ministarstvo privrede kojim će rukoviti Haris Bašić. Novi ministar unutrašnjih poslova KS-a bit će Admir Katica, a ministar finansija Amel Kovačević.

Kantonalni ministar kulture i sporta ostat će Mirvad Kurić iz SBB-a, a ministarstvo za boračka pitanja vodit će dok će Ismir Jusko.

DF će imati jednu ministarsku poziciju i to ministarstvo zdravsta na čijem čelu će biti Amela Sofić.

Koalicionim dogovorom novi premijer Kantona Sarajevo će biti Edin Forto iz Naše stranka, a ova stranka dobila je još dva ministarstva i to ministarstvo pravde i uprave na čijem čelu će biti Lejla Brčić i ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture koje će voditi Srđan Mandić.

NBL nije bio zainteresiran za ministarske fotelje u Vladi KS-a te je dogovoreno da zauzmu određene direktorske pozicije u javnim preduzećima. Novi kantonalni ministri će biti predstavljeni na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu koja je zakazana za 16 sati i 30 minuta.

Kako smo i najavili, NBL neće preuzeti ministarske pozicije, ali će podržati ovu Vladu i dobit će direktorske pozicije.

XS
SM
MD
LG