Linkovi

Dodjela Oscara: "Parazit" najbolji film, nagrade za Joaquina Phoenixa, Rene Zellweger, Brada Pitta


Bong Joon Ho, Joaquin Phoenixa, Rene Zellweger, BradPitt neki su od dobitnika Oscara. (Foto: Reuters)
Bong Joon Ho, Joaquin Phoenixa, Rene Zellweger, BradPitt neki su od dobitnika Oscara. (Foto: Reuters)

Južnokorejski film "Parazit", reditelja Bong Joon Hoa osvojio je nagradu za najbolji film Američke filmske akademije.

"Parazit" je ujedno i prvi film van engleskog govornog područja koji je osvojio prestižno priznanje. Devedeset drugo izdanje dodjele najznačajnije nagrade u svijetu filma održano je u Dolby teatru u Holywoodskom bulevaru u Los Angelesu.

"Nikad nismo ni mogli da zamislimo da će se ovo dogoditi, presrećni smo. Ovo je vrlo važan trenutak u istoriji. Izražavamo najveću moguću zahvalnost svim članovima Akademije zbog toga što su donijeli ovu odluku", rekla je Kwak Sin Ae, jedna od članica glumačke ekipe.

Istovremeno, "Parazit" je osvojio Oscara za najbolji međunarodni film, najbolji scenario, dok je Joon Ho - dobio i priznanje za najboljeg reditelja.

Joon Ho se zvanicama obraćao nekoliko puta - govoreći u superlativima o rediteljima sa kojima je bio nominovan: Samu Mendes​u i Quentinu Tarantinu.

"Spreman sam večeras da se napijem'', rekao je kada je "Parazitu" dodijeljena nagrada za najbolji internacionalni film.

Oscar za najbolju žensku ulogu dodeljen je Rene Zellweger za film "Judy" u kom je tumačila Judy Garland tokom njene posljednje godine života. Osvojila je drugog Oscara u karijeri - prethodno priznanje dobila je za sporednu ulogu u filmu "Hladna planina" 2004. godine.

Joaquin Phoenix​, glumac koji je igrao glavnu ulogu u filmskoj drami "Joker" dobitnik je nagrade za najbolju mušku ulogu Američke filmske akademije. Phoenix​, koji je do sada četiri puta nominovan - prvi put u karijeri je dobio prestižnu glumačku nagradu.

"Toliko sam ispunjen osjećajem zahvalnosti i ne smatram da smo bolji od ostalih kolega jer mi dijelimo istu ljubav prema ovoj profesiji'', izjavio je glumac nakon uručenja Oscara.

"Mnogo sam razmišljao o nekim teškim problemima sa kojima se kolektivno suočavamo. Ponekad stvaramo osjećaj kao da se borimo za različite stvari, ali po mom mišljenju, vidim zajedništvo. Bez obzira na to govorimo li o rodnoj ravnopravnosti, rasizmu, pravima gej ili lezbijskih osoba, pravima životinja - radi se o borbi protiv nepravde. Tu se radi o borbi protiv vjerovanja da jedan narod, jedana rasa, rod ili vrsta imaju pravo da dominiraju, kontrolišu, koriste i eksploatišu druge", rekao je u govoru oskarovac Joaquin Phoenix​.

Oscara za najbolju montažu zvuka dobio je Donald Sylvester za ostvarenje "Ford protiv Ferrarija", dok su za miks zvuka nagrađeni Mark Taylor i Stuart Wilson za rad u filmu "1917".

Brad Pitt, Lura Dern, Steven Bognar​, Julia Reichert and Jeff Reichert​, lauerati su Američke filmske akademije za najbolju sporednu mušku i žensku ulogu i najbolji dokumentarac.

Brad Pitt nagrađen je za ulogu u filmu "Bilo jednom u Holywoodu", Lura Dern za ulogu u "Bračnoj priči", a Bognar i bračni par Reichert​ za dokumentarac “Američka fabrika”.

Dern je Oscara dobila skoro tri decenije poslie svoje prve nominacije za glavnu ulogu 1992. u filmu "Lutajuća ruža" i pet godina nakon što je bila nominovana za sporednu žensku ulogu u ostvarenju "Divlja". Nagrađena je za ulogu nepokolebljive advokatske zastupnice za brakorazvodne parnice.

Brad Pitt nagradu je osvojio u konkurenciji Toma Hanksa, Anthonyja Hopkinsa, Al Pacina i Joea Pescia.

"Zatečen sam", poručio je prilikom preuzimanja Pitt – koji je nagradu, između ostalog, posvetio svojoj djeci za koju je rekao da daju smisao svemu što radi. Njegovo obraćanje imalo je i političku konotaciju – pošto se osvrnuo i na nedavno suđenje u američkom Senatu u procesu opoziva predsjednika Sjedinjenih Država Donalda Trumpa.

"Planirano je da naša obraćanja traju 45 sekundi. To je 45 sekundi više nego što je Senat dao Johnu Boltonu", rekao je Pitt – aludirajući na bivšeg savjetnika za nacionalnu bezbjednost koji je razriješen dužnosti septembra prošle godine.

Najbolje dugometražno animirano ostvarenje je Priča o igračkama 4, za koje su Oscare dobili Josh Cooley​, Mark Nielsen​ i Jonas Rivera. Matthew Chery i Karen Rupert Toliver nagrađeni za kratkometražni animirani film Hair Love.

U ovogodišnjem nadmetanju za najbolji film Zapadni Balkan imao je svog predstavnika u vidu severnomakedonskog filma "Zemlja meda". To ostvarenje je ušlo u istoriju, kao prvi film nominovan za najbolji dokumentarac i najbolji strani film. Međutim, osim simpatija balkanske i svjetske javnosti, nije osvojio nijedno priznanje.

Drugu godinu zaredom dodjela Oscara nije imalo domaćina – a na početku ceremonije su publiku pozdravili komičari i glumci Steve Martin i Chris Rock.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG