Linkovi

Nagrađene najbolje istraživačke priče za prošlu godinu


Dobitnici EU nagrade za istraživačko novinarstvo: Gutić, Dizdarević, Avdić i Obrdalj
Dobitnici EU nagrade za istraživačko novinarstvo: Gutić, Dizdarević, Avdić i Obrdalj

U Sarajevu su dodijeljene nagrade Evropske unije (EU) za istraživačko novinarstvo za 2016. godinu. Novinarka Federalne telvizije (FTV) Merila Dizdarević dobitnica nagrade za najboljeg mladog istraživačkog novinara, dok su novinari portala Žurnal Amarildo Gutić, te dvojac Avdo Avdić i Davor Obrdalj dobitnici druge, odnosno prve nagrade.

Boro Kontić, direktor sarajevskog Mediacentra i jedan od članova žirija, kaže da su ovogodišnje priče po kvaliteti nadmašile sve dosadašnje, te da to pokazuje je interes i značaj istraživačkih priča porastao uticajem domaće medijske zajednice.

Boro Kontić: Nagrade pokazuju da u BiH ipak postoji kvalitetno istraživačko novinarstvo
Boro Kontić: Nagrade pokazuju da u BiH ipak postoji kvalitetno istraživačko novinarstvo

„Ove nagrade pokazuju da je bh. novinarstvo vitalno, kvalitetno i sa profesionalnim normama koje govore o razvijenoj evropskoj medijskoj sceni“, naglašava Kontić.

Novinarka FTV-a Merila Dizdarević na konkurs se prijavila sa istraživačkom pričom o privatizaciji farmaceutske kuće „Bosnalijek“, a kako je i sama istakla, rezultat ne bi bio isti bez timskog rada.

„I zato se zahvaljujem kolegama i našim izvorima koji su nam potrebni i koji poštuju naš rad“, poručila je Dizdarević.

Merila Dizdarević, nagrada za najboljeg mladog istraživačkog novinara
Merila Dizdarević, nagrada za najboljeg mladog istraživačkog novinara

Film „Terma“ novinara portala Žurnal, Amarilda Gutića, sa kojim je osvojio drugu nagradu, govori o mračnoj strani politike i korupciji u Republici Srpskoj (RS), te istražuje nezakonitu dodjelu poslova koje Rudnik i termoelektrana Gacko sklapa sa privatnim firmama, kao i rodbinskim i političkim vezama sa rukovodstvom ovog preduzeća.

Film je proglašen istraživačkom pričom izuzetnog kvaliteta.

Autor filma Gutić se zahvalio na nagradi i dodao da je ona dokaz da su kao autori uspjeli u nastojanju da na primjeru Termoelektrane Gacko, prikazati odnos političkih gospodara prema sredinama čiji život zavisi od jedne fabrike.

Žurnalov dokumentarac „Vladar iz podzemlja“ novinara Avde Avdića i Davora Obrdalja obradio je središte ovdašnje bahate, neodgovorne i nemilosrdne politike na primjeru Mirsada Kukića, jednog od lidera Stranke demokratske akcije (SDA) iz Banovića, kaže Boro Kontić.

Dodaje da su autori filma dobili najbolji mogući kompliment od jednog od vodećih političara koji je bio iziritiran stalnim upitima i koji ih je „počastio“ komentarom: "Vi uvijek imate neka čudna pitanja“.

Za Kontića to predstavlja najbolji pokazatelj dosadašnje politike prema medijima.

„Politika svako novinarsko insistiranje da se dobije odgovor vidi kao čudno propitivanje što je samo još jedan dokaz koliko je važno istraživačko novinarstvo“, napominje direktor Mediacentra.

Avdo Avdić ističe da su film „Vladar iz podzemlja“ ponudili svim domaćim tv kućama, ali da se niko od njih nije usudio da ga emituje.

Avdo Avdić, dobitnik prve nagrade za "Vladara iz podzemlja"
Avdo Avdić, dobitnik prve nagrade za "Vladara iz podzemlja"

„Drago mi je što će nakon ove nagrade konačno šire narodne mase čuti i pogledati naš film“, dodao je.

Nagrada EU za istraživačke priče dodjeljuje se treću godinu zaredom. Konkurs je bio otvoren od 10. do 31. marta, a prijavljene su ukupno 64 istraživačke priče objavljene u prošloj godini na domaćim tv i radio stanicama, printanim medijima te portalima.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG