Linkovi

Dodik i Čović nakon sastanka: Ponovna tužba protiv Srbije nas vraća unazad


Dragan Čović
Dragan Čović

Delegacije SNSD-a i HDZ-a sastale su se danas u Banjaluci nakon čega su predsjednici ove dvije stranke, Milorad Dodik i Dragan Čović, obznanili zajednički stav o tome kako je potrebno što prije riješiti pitanje stranih sudija u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine (BiH).

Predsjednik Republike Srpske (RS) kazao je da smatra neprihvatljivim činjenicu da strane sudije budu u Ustavnom sudu BiH.

„Neodrživo je da ostanu stranci u Ustavnom sudu. Veoma bi teško bilo teško dokazati legitimitet bilo koje institucije u kojoj sjede neizabrani stranci. Ono što mi radimo, ne radimo protiv nekoga trećeg već da se uredi to stanje“, rekao je Dodik.

Dodik: Odbacujemo tužbu protiv Srbije
Dodik: Odbacujemo tužbu protiv Srbije

Predsjednik HDZ-a, Drgan Čović rekao je da se pri izboru sudija potrebno konsultirati sa predsjedništvom BiH, što do sada nije bi slučaj.

„To je osnova za zamjenu tih sudaca sa našim sucima, na ustavan način. Bojim se da je borba za strance u bilo kojoj instituciji BiH, borba protiv BiH. Mislim da je krajnje vrijeme da nakon onih dokumenata koje smo usvajali u Dejtonu, ako želimo biti kandidati za EU, preuzmemo institucije BiH“, istakao je Čović.

Lideri stranaka zajedničkog su stava da bi ponovna tužba BiH protiv Srbije dodatno ugrozila političke odnose ove dvije zemlje.

„Smatramo neprihvatljivim da se obnavlja tužba protiv Srbije i da to u svakom slučaju treba da bude odbačeno. Ako je to inicijativa sa bošnjačke strane, onda je to u svakom slučaju zloupotreba institucija“, smatra Dodik.

Dragan Čović slaže se sa predsjednikom RS-a kada je u pitanju tužba protiv Srbije.

„Mislim da nam ne trebaju nikakve nove aktivnosti kada su u pitanju agenti iz BiH i kada je u pitanju ponovna revizija tužbe protiv Srbije, jer mislim da bi nas to vratilo unazad i da bi nastao potpuni kolaps u funckioniranju vlasti u BiH“, poručio je Čović.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG