Linkovi

Dodik ima zahtjev u vezi saslušanja


Dodik odbija dolazak u Tužilaštvo BiH
Dodik odbija dolazak u Tužilaštvo BiH

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske (RS), postavio je uslov Tužilaštvu Bosne i Hercegovine (BiH) u vezi njegovog saslušanja zbog sumnje da je počinio krivično djelo koje se odnosi na neizvršenje odluke Ustavnog suda BiH.

Na današnjoj konferenciji za novinare, Dodik je rekao da prihvata da bude saslušan, ali ne u zgradi Tužilaštva BiH u Sarajevu. Kaže da će izjavu dati u bilo kojoj pravosudnoj instituciji u RS.

„Spreman sam na ovaj oblik saradnje“, kazao je Dodik, te dodao da je ponosan na referendum.

Prema podacima Komisije za sprovođenje referenduma u RS, oko 56 posto građana sa pravom glasa je potvrdno odgovorilo na pitanje: „Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?“

Referendum je održan 25. septembra nakon odluke Ustavnog suda BiH da je 9. januar neustavan, te privremene mjere o obustavi odluke Narodne skupštine RS o raspisivanju referenduma donesenoj u julu ove godine.

Ustavni sud BiH će krajem sedmice razmatrati izvršenje donesene odluke.

Službena osoba koja odbije da izvrši odluku Ustavnog suda BiH, spriječava izvršenje ili to onemogućava na drugi način, kaznit će se zatvorom od šest mjeseci do pet godina.

Desetine ranijih odluka Ustavnog suda BiH do danas nisu izvršene, a za što niko nije krivično odgovarao

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG