Linkovi

Milorad Dodik ispitan u Tužilaštvu BiH


Dodik se ponosi referendumom

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske (RS), saslušan je danas u svojstvu osumnjičenog su zgradi Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH) u Sarajevu.

Iz Tužilaštva kažu da je Dodik saslušan je zbog sumnje da je počinio krivično djelo neizvršenja odluke Ustavnog suda BiH.

Dodik je bio glavni akter referenduma u RS održanog u septembru.

Referendum je sproveden nakon odluke Ustavnog suda BiH da je 9. januar neustavan, te privremene mjere o obustavi odluke Narodne skupštine RS o raspisivanju referenduma donesenoj u julu ove godine.

Prema podacima Komisije za sprovođenje referenduma u RS, oko 56 posto građana sa pravom glasa je potvrdno odgovorilo na pitanje: „Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?“

Dodik je ranije govorio da prihvata da bude saslušan, ali ne u zgradi Tužilaštva BiH u Sarajevu. Kazao da će izjavu dati u bilo kojoj pravosudnoj instituciji u RS i da je ponosan na održani referendum.

Održavanje referenduma naišlo je na oštre kritike domaćih političara, visokog predstavnika za BiH Valentina Inzka, Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i drugih.

Službena osoba koja odbije da izvrši odluku Ustavnog suda BiH, spriječava izvršenje ili to onemogućava na drugi način, kaznit će se zatvorom od šest mjeseci do pet godina.

Iz Tužilaštva je saopćeno kako se istraga nastavlja.

XS
SM
MD
LG