Linkovi

Dodik zatrazio pro-forma pozivnicu za bal nevladine organizacije


Dodik predao zahtjev za „običnu” vizu
Dodik predao zahtjev za „običnu” vizu

Radio televizija Republike Srpske (RTRS) je objavila 28. decembra 2016. godine vijest da je Milorad Dodik, predsjednik RS, dobio „još jedan u nizu poziva za svečanosti povodom inauguracije novog američkog predsjednika Donalda Trumpa”.

Riječ je o pozivu nevladine organizacije Sister Cities International (SCI). Također, ta organizacije je navela da će balu prisustvovati i buduća prva dama Melania Trump.

O pomenutom balu, te pozivu predsjedniku RS-a, Glasu Amerike se sa zvaničnom izjavom obratio potpredsjenik SCI Adam Kaplan. Odgovor prenosimo u cijelosti:

Predsjednikovo interesovanje

„Sister Cities International je nestranačka, neprofitna asocijacija koja predstavlja 560 zajednica u Sjedinjenim Američkim Državama, sa 2.300 partnerstava u 150 zemalja. Svaki američki predsjednik je služio kao naš počasni predsjedavajući, u sjećanje na naše osnivanje od strane predsjednika Dwighta D. Eisenhowera 1956. godine. S obzirom na ovu činjenicu, mi održavamo inauguracijsku gala večeru svake četiri godine, bez obzira na to koja politička stranka pobijedi na izborima.

S obzirom na široki uticaj Sister Cities International mreže, mi smo pozvali stotine diplomata, izabranih zvaničnika i ostalih dostojanstvenika, uključujući i predsjednika Milorada Dodika.

Predsjednikov kabinet nas je kontaktirao i potvrdio njegovo interesovanje za podršku našim programima i prisustvovanje inauguracijskoj gala večeri. U skladu s tim, mi pozivamo razne pojedince da služe kao kopredsjedavajući.

On je jedan od tih, dijelom zbog nedavnih razgovora o unaprijeđenju Sister Cities International veza u Bosni i Hercegovini. Mi se radujemo nastavku dijaloga, bilo u Washingtonu, Banja Luci, Sarajevu ili Mostaru. Mi možemo potvrditi da je na zahtjev njegovog kabineta, pro-forma pozivnica, zaista poslana predsjedniku Dodiku.

Pravilo Sister Cities International je ostati neutralan po svim nacionalnim pitanjima, te se, umjesto toga, fokusirati na razmjenu ljudi i građansku diplomaciju. Kao takve, Sister Cities International veze, kao i pozivi na događaje poput ovoga, nikad ne bi trebali biti protumačeni kao eksplicitne ili implicitne podrške zakonima, politikama, praksama ili izjavama pojedinih individualaca, zajednica ili država.

Naša misija ostaje promovisanje mira kroz međusobno poštovanje, razumijevanje i suradnju – jedna po jedna osoba, jedna po jedna zajednica, i postizanje ovog cilja kroz razmjene među običnim građanima, kao i među lokalnim zvaničnicima i civilnim vođama.

Također, željeli bismo naglasiti da je Sister Cities International nezavisna, neprofitna organizacija, stoga ova pozivnica ne bi trebala biti posmatrana kao pozivnica poslana od strane izabranog predsjednika, niti bilo kojeg kabineta ili tijela vlade Sjedinjenih Američkih Država”.

Melania još nije potvrdila dolazak

Vezano za navodni dolazak na bal Melanie Trump, iz službe za odnose sa javnošću pomenute organizacije Glasu Amerike je rečeno da je Melanie Trump, kao budućoj prvoj dami, po automatizmu poslana pozivnica za bal. Međutim, kako kažu, ona nije potvrdila dolazak i njeno prisustvo se ne očekuje.

Na zvaničnoj web stranici SCI mogu se pronaći podaci da će bal biti održan u iznajmljenom prostoru zgrade Organization of American States 17. januara. Ulaznice se kreću od 150 do 350 dolara, a zvanicama se nudi i smještaj po sniženim cijenama u dva hotela u Washingtonu. Noć u hotelu iznosi 169 i 229 dolara.

U počasnom odboru bala se nalaze ambasadori većeg broja zemalja, između ostalih, Malte, Južnog Sudana, Omana i Demokratske Republike Kongo.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG