Linkovi

Čovićevo i Dodikovo snalaženje do izbora


Sastanak Dragana Čovića i Milorada Dodika (Fotografija preuzeta sa web stranice predsjednika RS-a)
Sastanak Dragana Čovića i Milorada Dodika (Fotografija preuzeta sa web stranice predsjednika RS-a)

Zakonska rješenja u Vijeću ministara BiH neće prihvatiti predstavnici HDZ-a ukoliko se ne uvaže prijedlozi iz RS-a, kazao je Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH nakon sastanka sa Miloradom Dodikom, predsjednikom RS.

Pošto ne postoji parlamentarna većina na nivou BiH i Federacije BiH, Čović kaže da će do narednih izbora vladati situacija „snalaženja”.

Posljednje izmjene Krivičnog zakona BiH koje usvojilo Vijeće ministara, a kojima se zatvorom kažnjava za negiranje pravosnažnih presuda međunarodnih i domaćih sudova za genocid i druge zločine, za Vladu RS-a su neprihvatljive.

Dodik je pozvao srpske poslanike u Parlamentu BiH da ne podrže izmjene Krivičnog zakona nakon što uđu u parlamentarnu proceduru.

Mirko Šarović, ministar trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kazao je da su prihvaćeni prijedlozi koje je dostavilo Ministarstvo pravde RS-a.

Prema ranijem obrazloženju ministra pravde RS-a Antona Kasipovića, negiranje genocida kao krivično djelo može biti samo u slučaju poziva na nasilje i što bi u konačnici trebalo da bude u nadležnosti entiteta, odnosno da se ne tretira Krivičnim zakonom BiH.

Čović je kazao da jačanje saradnje između njega i Dodika će se ogledati i kroz to da predstavnici HDZ-a neće prihvatati bilo kakva zakonska rješenja u u slučaju da se odbace prijedlozi iz RS-a.

Izmjene zakona su pripremi i još nisu dostupne javnosti, a ministar Šarović je rekao da će narednoj sjednici Vijeća ministara biti poznato jesu li prijedlozi i uvaženi.

Prema podacima BIRN-a, za genocid u Srebrenici je izrečeno više od 630 godina zatvora pred Haškim i Sudom BiH.

Haški sud je izrekao i tri doživotne kazne.

U ovoj godini će biti izrečena i presuda Ratku Mladiću, nekadašnjem komandantu Vojske RS, za genocid u Srebrenici i druge zločine počinjene u BiH.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG