Linkovi

Oglasila se Ambasada SAD: Podržavamo proces protiv Dodika


Dodik danas podnio zahtjev za redovnu vizu
Dodik danas podnio zahtjev za redovnu vizu

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini (BiH) oglasila se saopćenjem nakon izjave sinoćnje Milorada Dodika, predsjednik Republike Srpske (RS).

Dodik je kazao da mu je pomoćnik državnog sekretara Hoyt Lee u prošlosedmičnom razgovoru tražio da se odrekne politike stranke na čijem je čelu i da se odazove pozivu Tužilaštva BiH.

Ovaj potez je Dodik ocijenio „harangom” u režiji ambasadorice Maureen Cormack.

Iz Ambasade kažu da su ambasadorica i pomoćnik državnog sekretara razgovarali sa Dodikom da pokažu zabrinutost zbog njegovih izjava i postupaka, kao i da bi iznijeli stav da protivljenje odluci Ustavnog suda BiH predstavlja kršenje vladavine zakona.

„Očekujemo da će nadležne institucije rješavati pojave kršenja vladavine zakona u skladu sa zakonima BiH i podržavamo zakonski proces koji su inicirale te institucije”, naveli su iz Ambasade.

Dodik ima status osumnjičenog u Tužilaštvu BiH zbog referenduma održanog u septembru uprkos odluci Ustavnog suda BiH.

Iz Ambasade ističu kako nastavljaju sa procjenom odgovarajućih posljedica u skladu sa zakonima SAD.

„Apelovali smo na gospodina Dodika da preduzme korake kojima će pokazati svoju pozitivnu opredjeljenost za Dejtonski mirovni sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet BiH, te kontinuirani proces evropskih integracija zemlje”, kažu iz Ambasade.

Gostujući sinoć na Radio-televiziji Republike Srpske (RTRS), Dodik je pokazao pozivnicu, kako tvrdi, da prisustvuje inauguraciji novog predsjednika SAD Donalda Trumpa u januaru naredne godine.

Rekao je da mu je Ambasada odbila zahtjev za diplomatsku vizu, a da je kao razlog naveden da tamo ne ide kao predstavnik BiH. Naveo je da se to dogodilo dan nakon razgovora sa pomoćnikom državnog sekretara SAD.

Međutim, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak je rekao da Dodik nije dobio poziv zvanične administracije. Pojasnio je da tako nešto mora ići preko Ministarstva vanjskih poslova, ali da zvanični poziv za prisustvo inauguraciji Trumpa nije stigao u Ministarstvo.

Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, kazao je da poziv nisu dobili ni članovi Predsjedništva, kao ni predsjedavajući Vijeća ministara niti predsjednik Federacije BiH.

Dodik je danas došao u Ambasadu SAD i podnio zahtjev za redovnu vizu da bi, kako je rekao, mogao učestvovati jednoj od nezvaničnih svečanosti povodom inauguracije Trumpa.

XS
SM
MD
LG