Linkovi

Dodatna doza vakcine Johnson & Johnson znatno jača zaštitu od COVID19


ARHIVA - Vakcine kompanije Džonson i Džonson na lokaciji za masovnu vakcinaciju u koledžu Majami Dejd na Floridi, 10. marta 2021.
ARHIVA - Vakcine kompanije Džonson i Džonson na lokaciji za masovnu vakcinaciju u koledžu Majami Dejd na Floridi, 10. marta 2021.

Američka farmaceutska kompanija Džonson i Džonson objavila je u srijedu, na osnovu kliničkih ispitivanja koja je sprovela, da druga doza njene vakcine protiv COVID-19 stvara odgovor antitijela devet puta veći od prvobitne doze.

Kompanija je saopštila da je sprovela dvije studije faze 1/2 na pojedincima koji su prethodno vakinisani njenom vakcinom, koja sadrži jednu dozu. Rezultati tih studija pokazuju da je dodatna doza proizvela "brzo i snažno povećanje broja antitijela na protein virusa koja se vezuju za virus i neutrališu ga."

Kompanija navodi da je je broj antitijela bio "devetostruko veći nego 28 dana poslije vakcinacije jednom dozom." Kako se dodaje, značajno povećanje stvaranja antitijela je primjećeno kod učesnika uzrasta između 18 i 55 godina, kao i kod onih starijih od 65 godina, koji su dobili nižu dodatnu dozu.

“Kliničke studije faze 1/2a su manje od testiranja u fazi 3, saopštila je kompanija. Džonson i Džonson takođe proučava vakcinu iz dvije doze na čak 30.000 ljudi u trećoj fazi kliničkih testova, čiji rezultati još nisu objavljeni."

Matai Mamen, globalni direktor za istraživanja u kompaniji izjavio da će Džonson i Džonson dostaviti rezultate svojih studija američkoj Upravi za hranu i lijekove (FDA), Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), Evropskoj agenciji za lijekove (EMA) i drugim zdravstvenim agencijama kako bi se odobrilo davanje dodatne doze osam mjeseci ili kasnije poslije prvobitne vakcinacije.

U pisanju ovog izvještaja korištene su i informacije agencije Reuters

XS
SM
MD
LG