Linkovi

Dobra budućnost za električne automobile


The dome of Saint Peter's Basilica is reflected in a water puddle while workers prepare the weekly audience of Pope Benedict XVI in Saint Peter's Square at the Vatican.
The dome of Saint Peter's Basilica is reflected in a water puddle while workers prepare the weekly audience of Pope Benedict XVI in Saint Peter's Square at the Vatican.

Neki stručnjaci procjenjuju da će do 2020. godine između pet do deset posto automobila na cestama imati električni pogon

Na početku prošlog stoljeća automobili su bili rijetkost. Mnogi rani modeli imali su pogon na baterije, no tek je s Henryem Fordom i njegovim čuvenim modelom „T“ automobil postao nerazdvojiv od motora na unutrašnje sagorijevanje. Ford je htio proizvesti električni automobil no tehnologija tada nije bila na raspolaganju. Danas, s novim materijalima koji su na raspolaganju, razvijene su električne baterije i motori koji mogu pokretati automobile. Neki stručnjaci procjenjuju da će do 2020. godine pet do deset posto automobila na cestama imati električni pogon.

Srce električnog automobila je njegova baterija. Automobili na hibridni pogon imaju pak električni i benzinski motor. Većina hibrida pokreće se na motor s unutarnjim sagorijevanjem, a električni motor uključuje se povremeno. Najprodavanijih hibrid u Sjedinjenim Državama je Toyota Prius. Utrka da se razvije automobil na električni pogon potaknuta je ranije ove godine kad je administracija predsjednika Obame objavila nove norme za učinkovitost u potrošnji goriva. Traži se da modeli za 2016. godinu mogu s litrom benzina prijeći 15 kilometara.

Niti jedan automobil posljednjih godina nije bio važan nekoj kompaniji kao što je model Chevy Volt za General Motors budući da se ovaj američki proizvođač počeo oporavljati od velike krize koja ga je dovela na rub propasti.Chevy Volt je električni hibridni automobil koji će se naći u prodaji sljedeće godine, a General Motors počeo je primati narudžbe u srpnju. Chevy Volt je primarno električni automobil i isključivo na električni pogon može prijeći 60 kilometara. Nakon toga uključuje se motor na unutarnje sagorijevanje. S jednim punjenjem baterije i jednim spremnikom benzina Volt može prijeći oko 560 kilometara.

Novost kod Chevy Volta je to da električni motor stalno radi, a benzinski se koristi za obnovu napona u bateriji. Inženjeri General Motorsa odlučili su se za ovakvo rješenje jer smanjuje potrošnju za dodatnih deset do petnaest posto. Oni također koriste novu litijsku bateriju koja bi trebala trajati duže nego baterije u drugim automobilima na hibridni pogon koji su već u proizvodnji. Cijena Volta kreće se oko 41 tisuću dolara što je dva puta više od drugih manjih automobila General Motorsa no kupci mogu dobiti poreznu olakšicu američke vlade u iznosu od sedam i pol tisuća dolara.

Kompanija Tesla iz Palo Alta u Kaliforniji također proizvodi električne automobile. Ova tvrtka izbacila je na tržište sportski dvosjed čija cijena prelazi stotinu tisuća dolara. Maksimalna brzina mu je oko 200 kilometara na sat, a uopće ne zagađuje okoliš. S jednim punjenjem baterije može prijeći gotovo 400 kilometara, u ovisnosti od brzine kojom se automobil vozi. Cilj kompanije Tesla razvitak je drugih, jeftinijih modela električnih automobila koji bi cijenom bili dostupniji kupcima. Kalifornija je sjedište i kompanije Fisker koja proizvodi električni hibrid Karma. Taj model, poput Chevy Volta, pokreće se na električni pogon, a motor na unutarnje sagorijevanje koristi za punjenje baterije. Na krovu se nalaze solarni paneli kako bi se produžilo trajanje jednog baterijskog punjenja.

Nisu svi novi automobili s učinkovitijom potrošnjom električni ili hibridni već ima i onih koje pokreće dizelsko gorivo. Dizel je oduvijek proizvodio više energije od benzina, a visoki postotak sumpora ostavljao je za sobom snažan miris. Međutim novi, rafinirani dizel je drugačiji. Don Hillebrand direktor istraživanja pri jednom laboratoriju Ministarstva energetike u blizini Chicaga u Illinoisu kaže da dizelski motori imaju manju potrošnju goriva.

"Dizel vam može dati dodatnih 30 posto u smislu učinkovitosti goriva što je značajno u smislu smanjenja emisije ugljičnog dioksida i potrošnje."

Mnoge američke kompanije proizvode dizelske motore no izvoze ih u inozemstvo. U međuvremenu, radi se i na manjoj potrošnji goriva benzinskih motora. Chevrolet Cruz Eco s litrom benzina može prijeći 17 kilometara što je više nego neki modeli koji imaju hibridni pogon.

Prvi potpuno električni automobil koji će se naći u masovnoj prodaji jest Nissan Leaf. Ovaj model kreće u prodaju sljedećeg mjeseca. Nissan nije objavio sve performanse modela Leaf, ali ističe da se s jednim punjenjem baterije može prijeći oko 160 kilometara. Japanski proizvođač automobila navodi da 95 posto vozača putuje manje od 160 kilometara na dan. Nissan Leaf i Chevy Volt nalaze se među pet automobila u konkurenciji za nagradu ekološkog automobila godine. Preostala tri automobila su Ford Fiesta, Hyundai Sonata Hybrid i Lincoln MKZ Hibrid.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG