Linkovi

"Dobra bitka: život u liberalnoj politici," knjiga sjećanja Waltera Mondalea


"Dobra bitka: život u liberalnoj politici," knjiga sjećanja Waltera Mondalea
"Dobra bitka: život u liberalnoj politici," knjiga sjećanja Waltera Mondalea

U Dobroj bitci Walter Mondale ne piše samo o godinama koje je proveo kao dopredsjednik krajem sedamdesetih godina, već i o počecima svoje političke karijere, a posebno se osvrće na podršku koju je davao demokratskom kandidatu Hubertu Humphreyu u neuspješnoj utrci za Bijelu kuću protiv Richarda Nixona 1968.

Više od pedeset godina Walter Mondale proveo je u američkoj politici zalažući se za društvene promjene, građanska prava, prava žena, zaštitu okoliša i druga važna politička pitanja u Sjedinjenim Državama. Upravo je objavio knjigu sjećanja pod naslovom Dobra bitka: život u liberalnoj politici. Svoju "bitku" započeo je kao mladi glavni tužitelj savezne države Minnesote, potom kao član Senata i naposljetku kao dopredsjednik Sjedinjenih Država u administraciji predsjednika Jimmyja Cartera.

U Dobroj bitci Walter Mondale ne piše samo o godinama koje je proveo kao dopredsjednik krajem sedamdesetih godina, već i o počecima svoje političke karijere, a posebno se osvrće na podršku koju je davao demokratskom kandidatu Hubertu Humphreyu u neuspješnoj utrci za Bijelu kuću protiv Richarda Nixona 1968. Mondale opisuje, između ostalog, i svoje razočarenje pokojnim senatorom Edwardom Kennedyjem koji se natjecao za nominaciju protiv Jimmyja Cartera 1980. i – po njegovom mišljenju – duboko podijelio Demokratsku stranku. Na izborima je te godine pobijedio republikanac Ronald Reagan. Većina političara piše knjige sjećanja ubrzo po napuštanju dužnosti. Međutim, Walter Mondale čekao je 30 godina.

"Nisam godinama želio napisati memoare i to zbog tri ili četiri razloga. Nisam želio povrijediti ljude. Ako sam želio pisati istinu, morao sam nekim ljudima stati na žulj. Želio sam knjigu napisati onda kad se ja budem osjećao komotno. Kao drugo, kad sam pogledao natrag u svoju prošlost, sve više sam osjećao potrebu da to izgovorim, jer što više o tome razmišljate, sve više shvaćate da je prošlost prolog, kako su te stvari kroz koje smo prošli prije možda 25 godina, opet tu. Ja vjerujem da nas povijest uči mnogo toga u ovom slučaju."

Walter Mondale bio je prvi američki dopredsjednik koji je umnogome proširio protokolarnu prirodu ove dužnosti, aktivno sudjelujući u uobličavanju američke domaće i vanjske politike. U knjizi svojih sjećanja Dobra bitka bivši američki dopredsjednik na više mjesta uspoređuje administracije predsjednika Cartera i Obame. Nedavno je u jednom televizijskom interviewu rekao kako bi se neke lekcije koje je on naučio u to vrijeme mogle primijeniti na aktualnu administraciju.

"Jedna lekcija je zabluda da se nalazimo u post-stranačkom dobu, gdje se politika ne vodi uzduž stranačkih linija. Ja danas jednostavno ne mislim da je to točno stanje stvari. I mislim da smo izgubili mnogo vremena na početku Obamine administracije noseći se s tom stvarnošću. Druga zabluda jest da Kongres može jednostavno uzeti zakonske prijedloge i sam ih riješiti i poslati predsjedniku na potpis, bez većih intervencija iz Bijele kuće. Mislim da čak ako imate i kontrolu vaše stranke nad Kongresom, predsjednik još uvijek mora biti na čelu i voditi ih prema konkretnim prijedlozima i inicijativama. Evo to su dvije stvari koje bih istaknuo i koje se mogu i danas primijeniti. Inače, mislim da predsjednik Obama obavlja odličan posao u užasnim uvjetima."

U svojim sjećanjima Mondale podsjeća da je najneprocjenjivija politička imovina bilo kojeg predsjedništva povjerenje javnosti. Jednom kad je to izgubljeno – kaže on – "vrijeme tog predsjednika je prošlo". Kao primjer navodi predsjednika Johnsona i rat u Vijetnamu i predsjednika Nixona i aferu Watergate. Ocjenjujući knjigu sjećanja Waltera Mondalea, bivši predsjednik Bill Clinton napisao je da je to "osobna priča, ali i priča o više od pola stoljeća progresivne politike, o njegovim pobjedama i porazima u borbi za ljudska prava, društvenu pravdu i ekonomske mogućnosti za sve Amerikance". Knjigu Waltera Mondalea Dobra bitka: život u liberalnoj politici objavila je izdavačka kuća Scribner.

XS
SM
MD
LG