Linkovi

Dobiti točan broj Latinoamerikanaca u SAD nije jednostavno


Dobiti točan broj Latinoamerikanaca u SAD nije jednostavno
Dobiti točan broj Latinoamerikanaca u SAD nije jednostavno

Latino organizacije pokrenule su akcije u srednjim školama gdje potiču učenike da pomognu svojim roditeljima u ispunjavanju potrebnih formulara

Hispanici su etnička skupina koja pokazuje najbrži rast u Sjedinjenim Državama. U zadnjem službenom popisu stanovništva, prije deset godina, oni su činili više od 12% cjelokupnog stanovnistva. Kad rezultati ovogodišnjeg popisa budu objavljeni, u siječnju iduće godine, očekuje se da će taj broj biti puno viši. No, dobiti točan broj Hispanoamerikanaca nije tako jednostavno.

Mnogi Hispanici noviji su imigranti koji rade na farmama i u tvornicama. Drugi, s ogranicenim radnim vjestinama, cesto bez potrebnih dokumenata, rade za dnevne nadnice. Ali ako zive u Sjedinjenim Drzavama, oni, prema zakonu, moraju biti popisani.

O njihovom broju ovisi reprezentacija u Kongresu kao i razni programi pomoci savezne vlade, kaze Koni Silva Botifoll, iz Ureda za popis stanovnistva: "Kako ce 400 milijardi dolara u saveznim programima biti distribuirano u iducih deset godina ovisi o broju ljudi u raznim zajednicama. Ne prijavite li se i ne ispunite li potrebne formulare, nanosite stetu vlastitoj zajednici."

Upravo je to bila tema jednog nedavnog foruma. Gradonacelnik Los Angelesa Antonio Villaraigosa rekao je da je doseljenike potrebno dodatno poticati na ispunjavanje formulara: "Zbog jezicnih barijera potrebni su posebni napori. Cetrdeset i sest posto stanovnistva Los Angelesa rodjeno je u drugim zemljama."

Latino organizacije pokrenule su stoga akcije u srednjim skolama gdje poticu ucenike da pomognu svojim roditeljima u ispunjavanju potrebnih formulara. Jedan od nacina prenosenja poruke bilo je snimanje posebnih videa.

Glumica Rosario Dawson sudjelovala je u jednom takvom promocijskom videu: "Ja im govorim da, ukoliko se njihovi glasovi ne cuju, prilika za financijsku pomoc bit ce propustena i ona se nece ponoviti jos iducih 10 godina!"

Vjeruje se da je u Sjedinjene Drzave ilegalno uslo vise od deset milijuna ljudi, mnogi od njih Hispanici. Iako vecina nije deportirana, opasnost od deportacije je stalno prisutna. Iz Ureda za popis stanovnistva uvjeravaju da prikupljeni podaci nece biti dostupni imigracijskoj sluzbi. No, zbog oklijevanja Hispanika da se odazovu popisu, u Uredu priznaju da ce dobijanje tocnog broja Hispanika u Sjedinjenim Drzavama biti, u najmanju ruku, tesko.

XS
SM
MD
LG