Linkovi

Dobar početak sezone kupovine blagdanskih poklona u SAD-u


Dobar početak sezone kupovine blagdanskih poklona u SAD-u
Dobar početak sezone kupovine blagdanskih poklona u SAD-u

Procjenuje se da će tijekom vikenda u kupovinu otići blizu 140 milijuna Amerikanaca

U petak, dan nakon američkog praznika Dana zahvalnosti, Amerikanci tradicionalno u velikom broju pohrle u trgovine koje nude posebne prigodne popuste. Tako je bilo i jučer na dan koji označava početak sezone kupovine božićnih poklona. Dan nakon Dana zahvalnosti u Sjedinjenim Državama poznat je i kao „crni petak“ jer se tada mnogi američki trgovci počinju kretati ka ulasku u crno, što je uvriježeni izraz za profit.

Stigli su u gomilama i pohrlili u trgovine poput ove u saveznoj državi Sjeverna Karolina koja je otvorila vrata točno u ponoć. Glavni cilj kupaca bili su igračke i elektronski proizvodi koji su se nudili s velikim sniženjima cijena. Ova žena kaže:

"Kupila sam 40-inčni Samsungov televizor za 500 dolara što je izvanredno."

Ovaj sugovornik kupio je novi prijenosni kompjutor.

"Kupio sam novi laptop Compaqa po jeftinoj cijeni, svega 150 dolara. To je odlično."

Drugi sugovornik dao se u veću potrošnju.

"Kupio sam dva laptopa, dva televizora i elektronski čitač knjiga."

Nacionalna federacija trgovaca procjenjuje da će tijekom vikenda trgovine pohoditi gotovo 140 milijuna Amerikanca. To je četiri milijuna više nego prošle godine i najbolji rezultat od 2006. Analitičar sektora trgovine Marshal Cohen pripisuje veći dolazak Amerikanaca u trgovine umoru od izbjegavanja trošenja.

"Kupce je zahvatio umor od opreza oko svakog potrošenog dolara. Potrošačima je dosta života bez potrošnje koji smo vidjeli proteklih nekoliko godina i sada oni kupuju robu kako za sebe tako i za one koji su im na popisu kupovine poklona.

Nakon više godina pada prodaje Cohen kaže da su trgovci sada pametniji te da nude veća sniženja rano u sezoni blagdanske kupovine.

"Ono što se događa utrka je među trgovcima za što veći dio dolarskog kolača kupaca. Amerikanci neće potrošiti znatno više što znači da trgovci moraju nadmudriti jedni druge. Pored toga trgovine su uvidjele da im kupovina na Internetu odnosi dosta kupaca te su shodno tome ponudile sniženja."

A kupci obraćaju pažnju. Mnogi kažu da su oprezniji u kupovini te da traže najveća oglašena sniženja prije nego što krenu u kupovinu. Evo što kažu neki od kupaca.

"Gledali smo novine, oglase i onda odlučili gdje ćemo u kupovinu."

"Odavde idem u Old Navy nakon toga u Wall Mart. Možda odem na doručak između posjeta tim trgovinama."

Stručnjaci za trgovinu poput Marshala Cohena upozoravaju kupe da velika sniženja neće dugo potrajati.

"Trgovci ove godine nisu nabavili velike zalihe robe. Bili su konzervativni u opskrbi trgovina tako da kasnije neće biti puno robe na sniženjima. Oni pokušavaju prodati što više robe što je ranije moguće."

Analitičari kažu da plazma televizori mogu biti među najpopularnijim proizvodima jer se očekuje da će i trgovine i proizvođači smanjiti svoje zalihe. Procjenjuje se i rast prodaje putem Interneta, možda i veći od prošlogodišnjih 30 posto. Unatoč solidnom početku sezone blagdanske kupovine ekonomisti prognoziraju da će potrošnja i dalje biti manja u odnosu na razdoblje prije ekonomske krize. Potrošači su oprezni jer ih brine visoka stopa nezaposlenosti od 9,6 posto.

XS
SM
MD
LG