Linkovi

Do studentskog kredita planiranjem budžeta nakon diplome


Do studentskog kredita planiranjem budžeta nakon diplome
Do studentskog kredita planiranjem budžeta nakon diplome

Prošlog je mjeseca administracija predsjednika Obame ponudila financijsku pomoć za jedan milijun studenata i one koji su nedavno diplomirali kako bi mogli lakše otplatiti studentske kredite

Prošlog je mjeseca administracija predsjednika Obame ponudila financijsku pomoć za jedan milijun studenata i one koji su nedavno diplomirali kako bi mogli lakše otplatiti studentske kredite. Troškovi školarine, naime, rastu velikom brzinom. Nakon što su postali svjesni rastuće krize s pozajmicama za školarinu, administratori jednog koledža u Virginiji odlučili su osnovati vlastiti program pomoći.

Veteran američke mornarice Reason Chandler želio je upisati studij nakon što je izašao iz vojske, no nije imao dovoljno novca. Kao i skoro polovina od 46 tisuća studenata na koledžu Tidewater u Virginiji, prijavio se za financijsku pomoć – pozajmice i beskamatne kredite. Da bi im se odobrila pozajmica, studenti koledža Tidewater moraju navesti koliko trenutno zarađuju i troše, te predvidjeti koliki će im biti kućni budžet nakon diplome, na osnovu onoga koliko bi mogla iznositi njihova prva plaća.

"Moja početna plaća za posao urbanog i regionalnog planera trebala bi biti između 36 i 40 tisuća dolara. Kad uzmem u obzir koliko posuđujem i koliko ću zarađivati, moja mjesečna rata iznosit će oko 136 dolara," kaže Chandler.

To ima smisla, kaže predsjednica koledža Tidewater Deborah DiCroce: "Kad aplicirate za stambeni zajam, morate znati koliko će vam iznositi prva mjesečna rata. Isto kao kad kupujete auto. No, s ovim je drugačije. Vremenski razmak je prevelik i mi pokušavamo smanjiti taj raskorak kako bi studenti shvatili da naša pozajmica nije dar. Dakle, studenti će biti dužni taj novac otplatiti bez obzira da li će uspjeti ostvariti svoj cilj ili ne."

Deborah DiCroce kaže da je koledž Tidewater povezao projicirane budžete studenata s paketom financijske pomoći kako bi izbjegao krizu koja je počela rasti. Sa slabljenjem ekonomije upis studenata na dvogodišnji studij ovog koledža s pristupačnom školarinom je rastao. A raste i broj studenata koji su studiranje odlučili platiti zaduživanjem.

"Prošle su godine diplomci koji su studirali uz kredit u prosjeku dugovali 24 tisuće dolara. Sada su po prvi put dugovi studenata premašili dugovanja na kreditnim karticama," kazao je predsjednik Obama, kad je nedavno najavio plan za pomoć pri otplaćivanju dugova za američke studente i one koji su tek diplomirali. Plan ograničava visinu rate na 10 posto dohotka, nakon plaćanja svih računa – te otpisuje dug nakon 20 godina otplaćivanja.

Readon Chandler kaže da mu je drago što je unaprijed izradio svoj financijski plan, dodajući da je tako posudio manje novca nego što je prvotno namjeravao. Jer, nakon koledža morat će platiti i svoj poslijediplomski studij.

XS
SM
MD
LG