Linkovi

"Do kraja godine promjene u Vladi," izjavila hrvatska premijerka Kosor na susretu s novinarima u New Yorku


Premjerka Kosor u SAD-u
Premjerka Kosor u SAD-u

U susretu s novinarima u New Yorku, predsjednica hrvatske Vlade najviše govorila o borbi protiv korupcije, naglasivši da je "...korupcija ugrožavanje nacionalnih interesa..." te da borba protiv korupcije neće biti kompletna ako se ne otvore i ne procesuiraju svi slučajevi, a ne samo Hypo banka

"Bit će promjena koje nije lako provesti, ali to je hrvatska stvarnost. Do kraja godine objavit ću tko napušta, a tko dolazi u Vladu" - riječi su Jadranke Kosor koja se u New Yorku, gdje sudjeluje u radu Glavne skupštine Ujedinjenih naroda i gdje će danas održati govor, sastala s novinarima.

Na tom je susretu predsjednica hrvatske Vlade najviše govorila o borbi protiv korupcije, naglasivši da je "...korupcija ugrožavanje nacionalnih interesa..." te da borba protiv korupcije neće biti kompletna ako se ne otvore i ne procesuiraju svi slučajevi, a ne samo Hypo banka.

Gospođa Kosor je govorila i o slučaju Daimler. Riječ je o tome da su vladini dužnosnici uzimali mito od njemačkog koncerna, a tu je istragu vodilo američko pravosuđe, čiji predstavnici još uvijek nisu dali hrvatskom državnom odvjetniku imena dužnosnika umiješanih u aferu, ali jesu predali svu dokumentaciju. Tijekom američke istrage, ustanovljeno je da su hrvatski političari dobili proviziju od četiri milijuna eura.

"Tko god od političara kod nas dobije proviziju, to je za mene korupcija," kazala je Jadranka Kosor i dodala da se oko afere Daimler širi krug te da tu ima dosta pomagača. "Vlada će pomoći koliko može, vlada ne vodi istragu nego državno odvjetništvo i policija. Uostalom, ne mogu se i ne smijem miješati, jer je pravni sustav neovisan".

Zanimljivo je da je američki dio istrage vodio Louis Free, negdašnji direktor FBI-a u vrijeme predsjednika Clintona. Američko Ministarstvo pravosuđa i Daimler napravili su pogodbu da Daimler isplati Amerikancima odštetu od 180 milijuna dolara, ali da Amerikanci ne objave imena političara iz više od 20 zemalja koji su dobili mito, među njima i hrvatskih.

XS
SM
MD
LG