Linkovi

"Crowdfunding," preko Kickstartera, pruža financijska sredstva novim poduzetništvima


Jedna žena u Washingtonu željela je proširiti svoj biznis, ali za to joj je trebala financijska pomoć. Potražila ju je na Kickstarteru, websiteu koji omogućuje pribavljanje novčanih sredstava putem tzv. crowdfundinga. Riječ je o netradicionalnom alatu koji običnim ljudima dopušta da, preko crowdfunding platforme, traže – i pružaju – financijsku podršku.

Yael Krigman u jednakoj je mjeri pekarica i poslovna žena. Svoje slastice – cake pops, kolačiće u obliku kuglica, glazirane čokoladom ili obložene nekom drugom prevlakom za dražiranje - prodaje preko websitea svoje kompanije – BakedByYael.com. Dok je radila u svojoj struci, kao odvjetnica, znala je da se u njezinim cake pops, koje su oduševljavale kolege, krila dobra poslovna prilika.

“Radila sam ih jedan tjedan, ljudima su se toliko svidjele da sam ih isti tjedan počela i prodavati.”

Yael Krigman sada želi otvoriti vlastitu prodavaonicu koja bi specijalizirala u izradi i prodaji cake pops.

“Razgovarala sam s jednim svojim prijateljem, o raznim opcijama za financiranje moje trgovine, zajmovima od banke i investitorima…on mi je onda predložio Kickstarter.”

Kickstarter je platforma za alternativni način financiranja. Poduzetnici poput Yael Krigman postavljaju na Kickstarteru svoje projekte i svoje financijske ciljeve i animiraju pojedince, donatore iz cijeloga svijeta. Donatori i Kickstarter ne dobijaju svoj dio biznisa, zarade, ali postoje stimulansi. U slučaju Yael Krigman, to su cake pops.


“Zajam od banke teško je dobiti, naročito za male biznise, bez velike imovine, i investitora, znate… gubite zapravo pola svoje kompanije. Ponosna sam na ono što sam sama izgradila i želim svoj biznis proširiti. Ne želim biti samo menadžer u svojoj pekari.”

Za Yael Krigman cilj je prikupiti 70.000 dolara. Ali ako projekt ne ostvari svoj vremenski cilj, novca neće biti.

“Šaljem emailove svima koje znam, svima koji su ikada naručivali kod mene, kontaktiram prijatelje i nadam se da će oni prenositi dalje.”

Ne okreću se Kickstarteru samo mladi, početni biznisi. Privlačan je i Hollywoodu.

Kreator otkazane televizijske serije Veronica Mars poslužio se Kickstarterom za financiranje filma pod istim imenom i prikupljenim sredstvima napravio zgodan video s filmskom glumačkom postavom.

“To je naša prilika za snimanje filma,” kaže Kristen Bell. “Ostvarimo li financijski cilj, snimat ćemo film ovog ljeta.”

Zach Braff dodaje: “Možda je to novi obrazac za filmske redatelje koji žele raditi manje filmove i koji se ne žele odreći svoje umjetničke slobode.”

Neki projekti na Kickstarteru nemaju uspjeha. Jedan na svakih deset ne dobija niti jednog donatora. Yael Krigman se, međutim, nada da će njezina kampanja biti uspješna te da će njezin projekt biti jedan od više od 40.000, koliko je privuklo donatore putem Kickstartera.
XS
SM
MD
LG