Linkovi

Predebeli mali Amerikanci žrtve sveobuhvatnog reklamiranja


Predebeli mali Amerikanci žrtve sveobuhvatnog reklamiranja
Predebeli mali Amerikanci žrtve sveobuhvatnog reklamiranja

Umiljati likovi u crtićima velikim korporacijama priskrbljuju pozamašne zarade, dok istovremeno djecu privikavaju na loše prehrambene navike

Prema različitim izvorima, djeca u Sjedinjenim državama predebela su, a roditelji dobivaju ukore što svoju djecu hrane nezdravom hranom. No, kritičari sada krive i nekog drugog. Radi se, naime, o takozvanom „sveobuhvatnom reklamiranju“. Proizvođači masne hrane plaćaju kako bi mogli ubaciti svoje proizvode u reklame i video igre kao nikada ranije. U animiranim pričama, likovi ne samo da trče okolo sa junacima, princezama i vilenjacima, nego uz to i jedu zobene pahuljice pune šećera, kremaste juhe, i slatkiše.

I to ne izmišljene, nego stvarne proizvode, kao što su Honey Nut Cheerios zobene pahuljice, i M & M bombone. Djeca vide proizvode u ovim emsijima i kupuju ih. Ili, što se događa još i češće, mole roditelje da ih kupe. A upravo to je razlog što proizvođači plaćaju ogromne svote novca da svoje proizvode ubace u crtiće. Mnogi roditelji gledaju crtane filmove zajedno sa svojom djecom, i zainteresiraju se za priče, i vjerojatno proizvode koji se reklamiraju u njima.

Najpoznatiji oblik ovakvog reklamiranja su takozvane Neopets, slatki maleni likovi koji žive u virtualnoj zajednici kućnih ljubimaca, na internetu. Više od 60 milijuna djece ima ovakve ljubimce i igraju razne neopet igrice.

Kada ovi mali dražesni likovi ogladne, jedu krumpiriće iz McDonaldsa. U jednoj promidžbenoj kampanji, McDonalds je stavio malu plišanu Neopet igračkicu kao poklon u dječje porcije hamburgera, sokova i krumprića.

Ovakva situacija razljutila je one koji promoviraju zdravu prehranu. Ovi umiljati likovi u crtićima velikim korporacijama priskrbljuju pozamašne zarade, dok istovremeno djecu privikavaju na loše prehrambene navike, koje će od njih načiniti gojazne odrasle ljude.

XS
SM
MD
LG