Linkovi

Djeca odaju počast naslijeđu roditelja, žrtava napada na Trgu Tjenanmen 1989.


Žena stoji u blizini policijskog vozila na Trgu Tiananmen u Pekingu, Kina, 4. juna 2024.
Žena stoji u blizini policijskog vozila na Trgu Tiananmen u Pekingu, Kina, 4. juna 2024.

Trideset i pet godina nakon što su protesti i masakr na Trgu Tjenanmen zaokupili pažnju šokiranog svijeta, djeca dvije žrtve kineskog nasilnog slamanja demokratije 1989. odaju počast naslijeđu svojih roditelja.

Zhang Hongyuan, 25, trenutno se nalazi u Holandiji i traži politički azil.

Pobjegao je tamo u aprilu 2023., nakon što su mu vlasti u Vuhanu u kineskoj provinciji Hubei zaprijetile da će ga uhapsiti zbog njegovog aktivizma u javnom interesu. Njegovo zalaganje slijedilo je stope njegovog oca, Zhang Yija, koji je uhapšen prije 35 godina kada su kineske vlasti 4. juna 1989. prekinule javne demokratske skupove na Trgu Tjenanmen i u mnogim gradovima. Tada je osuđen na dvije godine zatvora.

Zhang Hongyuan je započeo karijeru kao terenski inženjer u Dapu elektrani u gradu Meizhou u provinciji Guangdong. Ali našao se na drugom putu 2020. godine, kada je pomogao svom ocu da proširi vijest u Wuhanu o izbijanju COVID-19.

Kasnije te godine radio je kao prevodilac za dokumentarni film disidentskog vizuelnog umjetnika Ai Weiweija. Zhang Hongyuan je 2022. godine u Kini snimio video-snimku javnih protesta protiv striktnog masovnog zatvaranja civila povezanih s pandemijom. Njegovo učešće u Pokretu Bijele knjige, nakon što je to postalo poznato javno izražavanje građana protiv karantina, a još jedan disident, Yang Min, pobjegao je iz Kine u kratkom roku prije 15 mjeseci.

Grace Fang, koja sada ima 23 godine, emigrirala je u SAD sa osam godina. Tek kada je napunila 11 ili 12 godina saznala je da je njenom ocu, Zheng Fangu, kineski vojni tenk smrskao noge tokom nasilja na Trgu Tjenanmen.

Civili na vladinom oklopnom vozilu u blizini Bulevara Chang'an u Pekingu, 4. juna 1989. Nasilje je eskaliralo između prodemokratskih demonstranata i kineskih trupa, ostavljajući stotine mrtvih preko noći.
Civili na vladinom oklopnom vozilu u blizini Bulevara Chang'an u Pekingu, 4. juna 1989. Nasilje je eskaliralo između prodemokratskih demonstranata i kineskih trupa, ostavljajući stotine mrtvih preko noći.

Grace Fang diplomirala je 2023. na Wellesley Collegeu u Massachusettsu. Prošlog juna pomogla je u organizaciji događaja u području zaljeva San Francisco u znak sjećanja na gušenje demonstracija.

Kineska vlada događaje na Trgu Tiananmen u junu 1989. naziva "kontrarevolucionarnim neredima" i umanjuje njihovu ozbiljnost. U Kini je diskusija o događaju u medijima ili udžbenicima o događaju uglavnom zabranjena. Vlasti redovno maltretiraju one kod kuće ili u inostranstvu koji nastoje da očuvaju sjećanje na događaje.

Zhang Hongyuan je za Glas Amerike rekao da ga je u Kini odgajao njegov otac i da ga je prisilio da rano sazrije, posebno nakon što je vođa Komunističke partije Kine (KPK) Xi Jinping došao na vlast 2012. Zhang Hongyuan je rekao da su vlasti počele da pooštravaju kontrolu nad disidentima iz "1989. generacije”, u koju je uključen i njegov otac Zhang Yi.

Česti policijski nadzor, pretresi kuća i pritvor uticali su na Zhang Yija, što je zauzvrat uticalo na njegovog sina.

"Kada sam bio maloljetan, očevi drugih ljudi su odlazili u policijsku stanicu po svoje sinove, ali ja sam bio sin koji je otišao po svog oca. To sam radio mnogo puta," rekao je Zhang Hongyuan.

"Upravo te stvari su me navele da u mladosti shvatim neljudsku stranu totalitarne vladavine", rekao je i dodao da mu je to dalo hrabrosti da ponovi dječaka na biciklu tokom pokreta Tiananmen, čije su riječi postale poznate i recite: "To je moja dužnost i moram nešto da uradim."

Zhang Yi je bio u Wuhanu 1989. godine i prisustvovao je javnim skupovima podrške studentima širom zemlje kada je uhapšen 4. juna. Zhang Yi je proveo dvije godine u zatvoru, osuđen za okupljanje gomile radi ometanja saobraćaja tokom tog perioda demokratskog izražavanja sredinom 1989. .

"Postojala je velika crna tačka na leđima mog oca", rekao je Zhang Hongyuan. "Pokazao mi ju je kada sam bio u srednjoj školi i rekao da je uzrokovana premlaćivanjem od strane čuvara, kao i vlažnom okruženju u pritvorskom centru Od tada sam zaista počeo da shvatam."

Prije otprilike 15 godina, Zheng Fang i njegova kćer Grace Fang emigrirali su u SAD. On je sada predsjednik Kineske fondacije za demokratsko obrazovanje u San Francisku.

Zheng Fang je rekao da je ponosan što sve njegove tri kćeri, uključujući i Grace koja je studirala američku politiku zaštite okoliša i stekla fakultetsku diplomu, imaju jasno razumijevanje kineske komunističke vlade. On je za Glas Amerike rekao da, iako je Grace Fang odrasla u Amerikanku, ona iz prve ruke razumije masakr 4. juna i kako je kineska represija utjecala na kineski narod, uključujući njenu porodicu.

Grejs Fang je rekla za Glas Amerike da se divi svom ocu, koji je "heroj" što je javno stajao u demokratskom pokretu u Kini u junu 1989. Ali kao neko ko ima manje veza sa Kinom sada, ona može samo da pomogne u prevođenju za svog oca tokom razgovora i prezentacija na kojima dijeli svoje iskustvo u Kini protiv državnog zastrašivanja.

Patrola jedinice za borbu protiv terorizma u oblasti Causeway Bay na 35. godišnjicu razbijanja protesta na kineskom trgu Tiananmen u Hong Kongu, 4. juna 2024.
Patrola jedinice za borbu protiv terorizma u oblasti Causeway Bay na 35. godišnjicu razbijanja protesta na kineskom trgu Tiananmen u Hong Kongu, 4. juna 2024.

Rekla je da, iako je ljuta zbog onoga što se dogodilo njenom ocu, ima nadu da će Kinezi imati bolju budućnost.

Iako je ovaj istorijski događaj [4. juna] bio veoma okrutan i vlada je pogrešila u mnogo čemu, a stanje ljudskih prava [u Kini] definitivno nije bilo dobro, ja više nemam mržnju i samo sam tužna [zbog istine ] jer se i dalje nadam da kineski narod može imati bolju budućnost", rekla je Grejs Fang za Glas Amerike.

Ona je rekla da je važno da mladi Kinezi budu svjesni novije istorije u Kini, posebno perioda Tjenanmen, jer imaju pravo da znaju istinu o svojoj zemlji i vlasti.

S nadom, rekla je, da bi mladi Kinezi u budućnosti trebali imati priliku da učestvuju u društvenim i političkim poslovima svoje zemlje i promoviraju otvoreniju i slobodniju Kinu.

Adrianna Zhang iz Mandarin službe Glasa Amerike doprinijela je ovoj priči.

XS
SM
MD
LG