Linkovi

Da li će lutrija za dobijanje vize-zelenog kartona za Sjedinjene Države biti ukinuta?


Kada je predsjednik Donald Trump pozvao kongres da ukine program takozvanih Viza raznolikosti nacija, nakon terorističkog napada u New Yorku u utorak, zemlje koje su taj program smatrale kartom za ostvaranje američkog sna su se našle u šoku. Ta lutrija je započeta kako bi pružila šanse zemljama sa niskom stopom imigracije u Sjedinjene države. Da li će program sada zaista biti ukinut? Prijedlog se već nalazi u senatu, I dio je zakona o imigracionoj reformi.

Donald Trump je lutriju za vize raznolikosti nazvao katastrofom za zemlju.

Taj program daje vize ne na osnovu zasluge, nego se aplikanti nasumično biraju u godišnjoj lutriji, I ljudi koji se prijavljuju za lutriju nisu najbolji koje te zemlje mogu ponuditi, rekao je Trump.

Jedan zvaničnik Bijele kuće je za Glas Amerike rekao da je okončanje tog programa dio principa imigracione reforme koju je Bijela kuća predala kongresu I koji je dio takozvanog RAISE akta, što stoji za akt Reforme američke imigracije za jače zapošljavanje. Njega su sponzorirala dva republikanska senatora I on od februara čeka na raspravu I mogući amandman. Sličan prijedlog zakona je u septembru predstavljen Zastupničkom domu. Ali odvjetnica iz Detroita koja predvodi muslimansku lobističku grupu je za agenciju Associated press rekla da je eliminiranje tog programa loša ideja.

Raznolikost je uvijek bilo ono što je ovu zemlju činilo svjetionikom nade, snage I odlučnosti. I bilo koji poziv, politički ili ne, da se ta vrata zatvore I ugasi plamen raznolikosti, je zaista zabrinjavajući, kaže Fatina Abdrabboh.

Ona dodaje da program lutrije ne predstavlja nikakvu prijetnju u poređenju sa drugim oblicima imigracije. Washingtonski advokat za pitanje imigracije Kenneth Rinzler se slaže.

Nije legitimno koristiti nedavni terotistički napad kao izgovor da se ugasi ovaj program, jer aplikanti moraju proći kroz isti sistem provjere kao I svi drugi, kaže Rinzler.

Republikanci kažu da će se pozabaviti prijedlogom imigracionog zakona u novoj godini. Da li će se to desiti zavisi od mnogo faktora, ukljućujući I one političke, kao što je istraga o ruskom miješanju I drugi prioriteti za administraciju.

Kao prvo, u ovoj sezoni je ostalo veoma malo legislativnih dana, I čini se da su oni uglavnom fokusirani na poreska pitanja. Ono što će se desiti naredne godine, koja je godina izbora sredinom mandata, teško je predvidjeti.

Program lutrijskih viza je uspostavljen 1990. za buduće Amerikance koji nemaju obitelj u Sjedinjenim državama, niti poslodavca da ih sponzorira, ili koji nisu izbjeglice. Za njih je lutrija za takozvanu zelenu kartu jedina opcija I kako bi se kvalificirali, od aplikanata se zahtijeva diploma iz srednje škole ili nekoliko godina radnog iskustva.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG