Linkovi

Discovery stigao u stalni dom, Nacionalni muzej aeronautike i svemirskih istraživanja


Leteći na visini od 450 metara, Discovery na leđima Boeinga 747, napravio je počasni krug oko nacionalnih spomenika u centru Washingtona

Vodeći u floti američkih raketoplana, Discovery, danas je stigao do svog konačnog doma – Smithsonian Nacionalnog muzeja za aeronautiku i svemirska istraživanja, u glavnom gradu Washingtonu. Taj je dolazak bio spektakularan i, za mnoge, prilično emocionalan.

Počelo je ujutro, kad je, okupan prvim zrakama sunca, raketoplan, na leđima Boeinga 747, po zadnji put napustio Svemirski centar Kennedy, na Floridi, odakle je posljednji put poletio na misiju prije samo nešto više od godinu dana.

Par tisuća gledalaca, među kojima brojni bivši inžinjeri i tehničari iz programa raketoplana, već je u zoru zauzelo mjesta odakle su ga mogli ispratiti mahanjem i usklicima.

Do Washingtona su Discovery i njegov nosač stigli malo prije 10 sati ujutro i, leteći na samo 450 metara visine, napravili počasni krug iznad Nacionalnog Malla, dvije milje dugog javnog parka usred grada, i spomenika na njemu, pozdravljeni tisućama građana i turista na Mallu, kao i na krovovima okolnih zgrada.

Nakon slijetanja na aerodrom Dulles, shuttle je odvezen u obližnji Muzej Udvar-Hazy, dio Smithsonian Nacionalnog muzeja za aeronautiku i svemirska istraživanja, gdje će...

„Nakon slijetanja, bit će odvezen u odvojeni dio aerodroma, gdje će biti skinut sa Boeinga nosača. Dva dana kasnije, uz cjelodnevnu svečanost i posebne aktivnosti tokom cijelog vikenda, počet će svoju umirovljeničku karijeru, izložen u ovom muzeju," kazala nam je prije par dana kustosica za povijest svemirskih istraživanja Valerie Neal, i dodala:

„Sjajno je da upravo Discovery bude izložen u glavnom gradu i u Smithsonianu, jer je to shuttle s najviše godina staža, s najviše misija i s najranolikijim misijama. On je šampion flote i pripada upravo ovdje.“

Dosadašnji izložak, prototip Enterprise, otići će u New York. Što se preostala dva shuttlea tiče, Endeavour odlazi u jesen u Los Angeles, dok Atlantis ostaje zauvijek u Svemirskom centru Kennedy

Discovery, treći u NASA-inoj floti višekratno koristivih krilatih svemirskih letjelica, stigao je u Svemirski centar Kennedy u novembru 1983., a u prvu je misiju lansiran 30. augusta slijedeće godine. U 28 godina rada i 39 misija, najviše od ijedne NASA-ine letjelice, on je, između ostalog, 1990. ponio u svemir teleskop Hubble, a 1998., u ponovni posjet svemiru, i astronauta Johna Glenna, prvog Amerikanca koji je izveo svemirski let 1962. Taj je raketoplan, isto tako, bio onaj koji je 'probijao led', odnosno odlazio na prve letove nakon nesreća drugih dvaju shuttleova, Challengera i Columbije.

XS
SM
MD
LG