Linkovi

Disciplinski postupak protiv Zorana Čegara zbog prijetnji novinarima CIN-a


Zoran Čegar (Foto: CIN)
Zoran Čegar (Foto: CIN)

Federalna policija je potvrdila osnovanost prijave protiv policijskog zvaničnika Zorana Čegara zbog prijetnji novinarima CIN-a. Uz to se u posebnom postupku provjeravaju CIN-ova otkrića o njegovom nezakonitom stjecanju imovine.

Jedinica za profesionalne standarde Federalne uprave policije (FUP) zatražit će od Disciplinske komisije da pokrene postupak protiv Zorana Čegara, suspendovanog šefa Uniformisane policije, zbog prijetnji upućenih novinarima Centra za istraživačko novinarstvo (CIN).

Ensad Korman, zamjenik direktora FUP-a, obavijestio je CIN da je Jedinica prethodno ocijenila da je prijava Čegarovog neprimjerenog ponašanja osnovana.

Suspendovani Čegar je u oktobru 2022. godine u dva navrata prijetio novinarima koji su istraživali način na koji je stjecao imovinu. Prvi put je u Sarajevu novinarki u telefonskom razgovoru uputio niz psovki, prijeteći da će ako ga još jednom pozove „doći tamo odakle ga zove“. Dvadesetak dana kasnije je još ozbiljnije prijetio ispred Općinskog suda u Dubrovniku u Hrvatskoj, gdje mu se sudi po optužbi za prevaru. Nakon suđenja je novinare CIN-a koji su pratili ovaj proces vrijeđao i psovao, a novinarki je u dva navrata rekao da će joj „iščupati grkljan“.

O prijetnjama su u oba slučaja obaviještene policije u Sarajevu i Dubrovniku te Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu.

Zoran Čegar je početkom novembra suspendovan sa funkcije šefa Sektora uniformisane policije Federacije Bosne i Hercegovine.

Mustafa Hujdurović, načelnik Jedinice za profesionalne standarde, objasnio je da FUP osim disciplinskog postupka zbog prijetnji novinarima vodi i drugi postupak u kojem Sektor kriminalističke policije provjerava navode o Čegarovim nekretninama iz CIN-ove priče.

„Obavijestili smo Kriminalističku policiju i oni rade svoj dio posla. Mi smo tražili da se provjeri putem Interpola sve ono što ste naveli“, rekao je Hujdurović za CIN.

Novinari su krajem oktobra 2022. godine, uz ostalo, otkrili da se Čegar u Katastru Općine Ilijaš upisao kao posjednik tuđe zemlje, priloživši dokumentaciju koju je navodno obradila notarka iz Loznice. Javnobeležnička komora Srbije je ocijenila da se „radi o grubom falsifikatu“.

XS
SM
MD
LG