Linkovi

Započeta izgradnja spomenika hendikepiranim veteranima rata


Veterans Day
Veterans Day

Amerika svakog 11 . novembra obilježava dan vojnih veterana. Ovaj nacionlani blagdan se obilježava na datum koji se smatra krajem Prvog Svjetskog Rata, 1918. godine. Upravo tim povodom je jučer u Washingtonu započeta izgradnja spomenika kojim se odaje počast jednoj odredjenoj grupi američkih vojnih veterana: onima koji su usljed služenja domovini zadobili permanentni invaliditet.

Izgradnja je započela u sjenci zgrade američkog kongresa. Biće to memorijal kojim se odaje poštovanje hendikepiranim veteranima rata. Veteran marinaca Bobby Barrera je izgubio cijelu lijevu ruku i zadobio je teške opekotine u Vijetnamskom ratu.On kaže:

Ne može se dozvoliti da američka javnost jednostavno zaboravi hendikepirane veterane, nakon što se ratovi okončaju.

U Washingtonu ima mnogo spomenika za sve one koji su se borili za svoju domovinu. Ali, ovo će biti prvi spomenik za više od 3 miliona hendikepiranih veterana koji su još uvijek živi. Marinac Johnnie Baylark je došao vidjeti postavljanje kamena temeljca ovom memorijalu:

Da će se i nas sjećati, kao i svih drugih veterana - to je divan osjećaj!

Bobby Barrera kaže da bolne emotivne rane mnogo sporije zarastaju nego one fizičke:

Tijelo je bilo lakši dio oporavka...Psiha je mnogo teže zaliječena i taj proces traje. Moraš prihvatiti da život više nije isti, ali isto tako naučiti da ima još mnogo stvari koje su ti dostupne. Život ide dalje.

Za Barreru ozdravljenje je došlo kroz duhovnost i obitelj.

Organizatori kažu da se nadaju da će i sam spomenik biti mjesto zacijeljenja za hendikepirane veterane.

Poznati glumac Gary Sinise je glasnogovornik grupe koja podiže memorijal:

Ne možemo im vratiti njihove noge, i ruke. Ne možemo im vratiti vid, sluh, sve ono što su izgubili, niti izbrisati emocije.. ali im možemo dati poštovanje, i spomenik koji će biti vječan. , kazao je Sinise.

Očekuje se da spomenik hendikepiranim veteranima bude gotov do 11 novembra 2012.XS
SM
MD
LG