Linkovi

Direktorica za komunikacije Bijele kuće odbila odgovarati na pitanja u istrazi o vezama izbornog štaba Trumpa sa Rusijom


Direktorica za komunikacije Bijele kuće Hope Hicks, 27. februar 2018.
Direktorica za komunikacije Bijele kuće Hope Hicks, 27. februar 2018.

Direktorica za komunikacije Bijele kuće Hope Hicks, jedna od najbližih saradnica predsjednika Donalda Trumpa, pojavila se pred kongresnim odborom koji istražuje veze izbornog štaba predsjednika sa Rusijom. Ali je odbila da odgovori na pitanja o svom radu u Bijeloj kući.

Odbor za obavještajne poslove Predstavničkog doma Kongresa saslušavo je Hicks iza zatvorenih vrata oko dva sata.

Ipak, i prije početka procesa republikanski kongresmen Chris Stewart rekao je da će Hicks odbiti da odgovara na pitanja.

Hicks je najprije radila kao portparol Trumpove kćerke Ivanke, i promovisala njenu odjeću, a potom se priključila Trumpovom izbornom štabu.

Prethodnih nedjelja kongresni odbor se raspravljao sa bivšim strategom Bijele kuće Steve Bannon​om oko toga na koliko pitanja je spreman da odgovori o period kada je Trump dobio izbore, i prije nego što je zvanično položio zakletvu na mjesto predsjednika SAD.

Nije jasno na koliko će pitanja 29-godišnja Hicks biti spremna da odgovori. Njeno pojavljivanje u januaru pred istim odgovorm bilo je predmet rasprave zbog pitanja na koje je spremna da odgovori.

Vjerovatno je da će se jedan dio ispitivanja odnositi na sastavljanje obmanjujućeg saopštenja o sastanku Donalda Trumpa Juniora, Jareda Kushnera i Paula Manaforta sa ruskim advokatom u Trumpovoj kuli, za vrijeme izborne kampanje 2016.

Kongresmen Michael Conaway​, republikanac iz Texasa koji predvodi istragu Odbora o Rusiji, rekao je da “neće biti iznenađen” ako Hicks odbije da odgovara na pitanja koja se tiču mogućih razgovora sa Trumpom – i koje bi Bijela kuća, u skladu sa svojim izvršnim ovlašćenjem, mogla da proglasi tajnim.

Predsjednik Donald Trump konstantno napada istragu o miješanju Rusije u izbore.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG