Linkovi

Direktor MMF-a upozorava da se globalna kriza ne može okončati 'pojedinačnim rješenjima'


Dominique Strauss-Kahn
Dominique Strauss-Kahn

Neke su zemlje i ekonomisti zabrinuti su zbog “globalnog rata valuta”. Oni optužuju pojedine države da namjernim slabljenjem svojih valuta svoje proizvode čine jeftinijima, pa dakle i konkurentnijima, na svjetskom tržištu.

Direktor Međunarodnog monetarnog fonda Dominique Strauss-Kahn upozorio je na slabljenje međunarodne suradnje na gospodarskom planu, koja je bila uspješna nakon izbijanja financijske krize.

On je danas u Washingtonu, u razgovoru s novinarima, rekao da je previše zemalja koje vode politiku kojoj je cilj kratkoročna vlastita korist. Time se, dugoročno gledajući, nanosi šteta globalnom gospodarstvu – rekao je Dominique Strauss Kahn.

Prema riječima prvog čovjeka MMF-a, “globalna kriza se ne može prevladati pojedinačnim rješenjima.”

Neke su zemlje i ekonomisti zabrinuti su zbog – kako navode – “globalnog rata valuta”. Oni optužuju pojedine države da namjernim slabljenjem svojih valuta svoje proizvode čine jeftinijima, pa dakle i konkurentnijima, na svjetskom tržištu.

Strauss-Kahn je nastojao ublažiti tvrdnje o “valutnom ratu,” ali se suglasio s upozorenjima da neke zemlje koriste svoju valutu kao oružje na ekonomskom planu.

Zemlje poput Kine, Japana, Južne Koreje, Tajvana, Tajlanda i Kambodže bile su kritizirane zbog smanjenja tečajne vrijednosti svojih valuta. Jučer je američki ministar financija Timothy Geithner izjavio da će se rast svjetskog gospodarstva usporiti ukoliko nove gospodarske sile ne promjene svoju taktiku. Nastavak sadašnjeg ponašanja – rekao je Geithner – “bit će loše za sve nas.”

XS
SM
MD
LG