Linkovi

Direktor CIA-e upozorio ruskog obavještajca protiv upotrebe nuklearnog oružja


Direktor CIA-e William Burns
Direktor CIA-e William Burns

Direktor američke CIA-e William Burns sastao se u Turskoj sa šefom ruske spoljne obavještajne službe Sergejom Nariškinom da bi ga upozorio na posljedice eventualne ruske upotrebe nuklearnog oružja u Ukrajini, saopštio je zvaničnik Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće.

Zvaničnik, koji je govorio za medije pod uslovom da ostane anoniman, rekao je da Burns i Nariškin nisu razgovarali o rješenju za rat u Ukrajini tokom sastanka u Ankari.

Riječ je o prvom poznatom ličnom kontaktu zvaničnika SAD i Rusije na visokim nivou od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

Zvaničnici Bijele kuće su uoči sastanka saopštili da Burns planira da tokom razgovora pokrene i pitanje Amerikanaca zatvorenih u Rusiji - košarkaške zvijeze Brittnet Griner i bivšeg marinca Paula Whelana.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kratko je potvrdio da su razgovori Rusije i SAD održani u ponedeljak u Ankari, prenijela je novinska agencija TASS.

„Unaprijed smo informisali Ukrajinu o ovom sastanku. Čvrsto se držimo našeg osnovnog pricnipa: ništa o Ukrajini bez Ukrajine”, rekao je ranije portparol Bijele kuće. O susretu američkih i ruskih obavještajaca prvo je izvijestio ruski dnevnik Komersant.

Burns, bivši američki ambasador u Rusiji, boravio je u Moskvi krajem 2021. godine da bi upozorio ruskog predsjednika protiv nagomilavanja trupa oko Ukrajine.

"Unaprijed smo informisali Ukrajinu o ovom putu. Čvrsto se držimo našeg osnovnog pricnipa: ništa o Ukrajini bez Ukrajine", rekao je portparol Bijele kuće.

O susretu američkih i ruskih obavještajaca prvo je izvijestio ruski dnevnik Komersant.

Putin je više puta rekao da će Rusija braniti svoju teritoriju svim raspoloživim sredstvima, uključujući i nuklearno oružje, ako bude napadnuta. Također je Zapad optužio za nuklearnu ucjenu protiv Rusije.

Odnosi Washingtona i Moskve su na najnižem nivou proteklih decenija zbog ruske invazije na Ukrajinu u februaru. Prijetnje ruskog predsjednika da će upotrijebiti nuklearno oružje u Ukrajini podstakle su strahovanja da će doći do eskalacije sukoba.

Ovog mjeseca je objavljeno da je američki savjetnik za naconalnu bezbjednost Jake Sullivan učestvovao u povjerljivim razgovorima sa visokim ruskim zvaničnicima.

Osim rata u Ukrajini, Rusija i Sjedinjene Države bi trebalo da razgovaraju o nizu otvorenih pitanja, od produženja ključnog sporazuma za smanjenje nuklearnog naoružanja i dogovora o izvozu žita do moguće razmjene zatvorenika i građanskog rata u Siriji.

Na pitanje o američko-ruskom sastanku u Turskoj, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres je na marginama G20 u Indoneziji odgovorio da svjetska organizacija nije u to uključena.

"Veoma je pozitivno što SAD i Rusija razgovaraju zato što je to veoma važan razvoj događaja za budućnost, ali mi nismo uključeni", naglasio je Guterres.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je prošlog mjeseca da se nada da će Putin biti spreman da ozbiljno razgovara o mogućoj razmjeni zatvorenika da bi se oslobodila američka košarkaška zvijezda Brittney Griner, koja je osuđena na devet godina zatvora po optužbi za posjedovanje droge i prebačena u jednu zatvorsku koloniju.

Bivši američki marinac Paul Whelan, koji ima američki, britanski, kanadski i irski pasoš, osuđen je 2020. na 16 godina zatvora po optužbi za špijuniranje. On je negirao krivicu.

Pominje se mogućnost da bi, u okviru moguće razmjene zatvorenika, mogao da bude oslobođen ruski trgovac oružjem Viktor But, koji služi kaznu u SAD.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG