Linkovi

Direktor CIA-e bio na tajnim sastancima u Ukrajini u junu


Ukrajinski vojnici popravljaju tenk na putu u Donjeckoj oblasti 30. juna 2023. godine
Ukrajinski vojnici popravljaju tenk na putu u Donjeckoj oblasti 30. juna 2023. godine

Direktor CIA-e William Burns tajno je posjetio Ukrajinu u junu. Burns se sastao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim i zvaničnicima obavještajnih službi kako bi razgovarali o ukrajinskoj kontraofanzivi j strategiji.

Izvještaji o tajnim sastancima pojavila su se u petak. Navodi se da su se tajni razgovori dogodili prije osujećene pobune ruskog vođe plaćenika Jevgenija Prigožina protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina i ruskog odbrambenog establišmenta.

Neuspjeh ukrajinske kontraofanzive protiv ruskih trupa u brzom napredovanju ne izaziva nikakvu paniku među najvišim američkim vojnim dužnosnicima.

Ukrajinski zvaničnici izrazili su frustraciju posljednjih dana, pozivajući Washington i Zapad da dostave naprednije oružje kako bi pomogli u rušenju ruskih obrambenih pozicija i omogućili ukrajinskim trupama da preuzmu više teritorija.

Međutim, američki zvaničnici i dalje su uvjereni da će ukrajinska kontraofanziva napredovati.

"Rat na papiru i stvarni rat razlikuju se", rekao je glavni vojni zapovjednik SAD-a, načelnik Združenog štaba general Mark Milley, publici u Washingtonu u petak.

"To što ide sporije nego što su ljudi predviđali uopće me ne iznenađuje", rekao je Milley.

"Bit će jako teško. Bit će jako dugo. I bit će jako, jako krvavo i nitko ne bi trebao imati iluzija o bilo čemu od toga", rekao je.

Ranije u petak, vrhovni ukrajinski general rekao je Washington Postu da ukrajinske snage očajnički trebaju streljivo i drugo napredno oružje.

To me "ljuti", rekao je vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni.

"Bez pune opskrbe, ti planovi uopće nisu izvodivi", rekao je.

Zalužni i drugi ukrajinski dužnosnici više puta su pozvali SAD i saveznike da osiguraju ne samo tenkove i oklopna vozila, već i kasetnu municiju, projektile dugog dometa i moderne borbene avione, poput F-16.

Do sada su SAD oklijevale da Kijevu obezbijede takve sisteme, iako su rekli da će dozvoliti svojim saveznicima da obezbijede Ukrajini avione američke proizvodnje i obučavaju pilote da upravljaju njima.

Washington kaže da je fokus bio na davanju Ukrajini sistema i oružja koje može odmah rasporediti na ratište.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG