Linkovi

Direktor CIA-a i šef ruske obavještajne službe razgovarali o saradnji u borbi protiv terorizma


Direktor CIA-e William Burns
Direktor CIA-e William Burns

Direktor Centralne obavještajne agencije SAD (CIA) William Burns razgovarao je u srijedu, 3. novembra, u Moskvi sa šefom ruske obavještajne službe za spoljne poslove (SVR) Sergejem Nariškinom o bilateralnoj saradnji u borbi protiv međunarodnog terorizma.

Burns je u posjeti Moskvi kako bi razgovarao o američko-ruskim odnosima usred stalnih tenzija između Washingtona i Moskve, piše Radio Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

"Fokus je bio na međuresornoj interakciji u kontekstu rusko-američkih odnosa s naglaskom na borbi protiv međunarodnog terorizma", navodi se u saopštenju SVR-a nakon sastanka 3. novembra.

Dan ranije, Burns se sastao sa predsjednikom Savjeta bezbjednosti Rusije Nikolajem Patruševim s kojim je razgovarao "o rusko-američkom odnosima", navodi pres služba Savjeta u kratkom saopštenju od 2. novembra.

Veze Rusije sa Sjedinjenim Državama su na najnižem nivou još od vremena Hladnog rata, zbog pitanja navodnog miješanja Rusije u izbore u SAD, moskovskog zauzimanja Krima, sukoba u istočnoj Ukrajini, cyber napada navodno ruskih hakera i trovanja kritičara Kremlja Alekseja Navaljnog.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden rekao je da uprkos tenzijama njegova administracija nastoji da sarađuje s Moskvom na konkretnim pitanjima, uključujući smanjenje strateškog naoružanja, iranske nuklearne pregovore i suzbijanje cyber napada.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG