Linkovi

Direktor Boinga podnio ostavku


Dosadašnji izvršni direktor Boinga Denis Majlenberg (Foto: Reuters/Jim Young)

Najveći svjetski proizvođač aviona kompanija Boing saopštila je da je dosadašnji izvršni direktor Denis Majlenberg podnio neopozivu ostavku, a na njegovu funkciju izvršni odbor imenovao je dosadašnjeg člana Dejvida Kalhuna, koji će zvanično stupiti na dužnost 13. januara 2020.

Majlenbergovoj ostavci prethodila je prošlonedjeljna odluka kompanije da prekida proizvodnju letjelice 737 Maks, koja je širom svijeta prizemljena u martu , pošto se srušio i drugi avion tog tipa, a u dvije nesreće stradalo ukupno 346 osoba.

"Izvršni odbor donio je odluku da je promjena na vrhu bila neophodna da bi se povratilo povjerenje u kompaniju, dok radimo na tome da poboljšamo odnose sa regulatorima, korisnicima i svim drugim stranama", naveo je Boing u saopštenju.

Avion Etiopija erlajnsa 737 Maks srušio se odmah po polijetanju u martu, usmrtivši 157 putnika i članova posade. Pet mjeseci ranije, isti model aviona, u vlasništvu indonežanske aviokompanije Lajon er, takođe se srušio ubrzo poslije polijetanja. U toj nesreći poginulo je 189 ljudi.

Istražitelji su se fokusirali na MCAS sistem u avionima, novi automatski sistem koji se nije nalazio u prethodnim verzijama Boinga 737 i vjeruju da je neispravni senzor u tom sistemu primorao oba aviona da idu trupom na dole, učinivši nemogućim da piloti povrate kontrolu.

XS
SM
MD
LG