Linkovi

Diplomatska baština Hillary Clinton


Američka državna tajnica Hillary Clinton službeno se sutra, u petak, povlači s te funkcije. O njezinoj vanjskopolitičkoj baštini i mogućnosti da se ponovno kandidira za predsjednika, na izborima 2016. godine, u osvrtu dopisnika Glasa Amerike iz Državnog tajništva Scotta Stearnsa...

Hillary Clinton odlazi s položaja u Državnom tajništvu kao žena koja uživa najviše divljenja u svijetu – radila je na poboljšanju odnosa narušenih ratovima u Afganistanu i Iraku i isticala američke vrijednosti u azijsko-pacifičkom području.

Ali ona sama kaže da je njezina životna uloga dati glas i moć ženama.

“Neozbiljno je i nerazborito pokušati graditi gospodarstvo ili demokraciju, a tretirati polovicu stanovništva, u najboljem slučaju, kao drugorazredne građane, u najgorem – kao neku drugu vrstu. Pa ipak, na previše je mjesta upravo takav tretman žena – tek nekoliko ili nikakva politička prava, predmet užasnog nasilja, potpuno zanemarenje njihova zdravlja pa čak i života.”

Pomoćnica direktora washingtonskog ureda organizacije Human Rights Watch Sarah Margon kaže da je Hillary Clinton prava žena odredila kao središnja u svojoj vanjskoj politici.

“Njezina spremnost, njezina, zapravo, gorljivost za susretanje i rad s organizacijama građanskog drustva stvarna su indikacija toga da vanjska politika ne znači više samo odnose na razini vlada nego da angažira svaku vrstu skupina.”

U subsaharskoj Africi, kaže analitičarka Centra za strateške i međunarodne studije Jennifer Cooke, Hillary Clinton se zauzimala za uspostavljanje odgovornosti za zlostavljanje žena u Demokratskoj Republici Kongo.

“Ona za sobom ostavlja snažno diplomatsko nasljeđe, bilo da je riječ o Keniji ili Obali Bjelokosti ili Senegalu ili Demokratskoj Republici Kongo.”

Ali imala je Hillary Clinton i svojih kritičara. Kao u slučaju Sirije – da nije dovoljno učinila kako bi pomogla protivnicima predsjednika Bashara al-Assada.

A upućene su joj bile i kritike za sigurnosne propuste u Libiji, u američkom diplomatskom predstavništvu u Benghaziju, gdje su četvorica Amerikanaca poginula u terorističkom napadu prošlog septembra.

“Gubitak američkih života je zacjelo nešto zbog čega duboko žalim i na čemu ozbiljno radim kako bi se slično u budućnosti sprječilo. Na ovom poslu čovjek mora shvatiti, na samom početku, da ne možete imati nadzor nad svime.”

Sve u svemu, kaže analitičarka instituta Cato Malou Innocent, vrijeme koje je Hillary Clinton provela u Državnom tajništvu bit će veliki plus za nju ukoliko se odluči po drugi put kandidirati za predsjednika.

“Naravno, kao vanjskopolitički stručnjaci u Washingtonu možemo polemizirati i secirati, ali većina Ameirkanaca uzet će u obzir njezino bogato iskustvo, ono joj svakako može biti od pomoći 2016. godine.”

Izgubivši nominaciju svoje stranke na izborima 2008. godine, Hillary Clinton kaže da ne razmišlja o ponovnoj kandidaturi.


“Na meni je da odlučujem o vlastitoj budućnosti. U ovom trenutku, ponovna kandidatura nije nešto što me zanima, ali činit ću sve što je u mojoj moći da pomažem ženama da se natječu na najvišim položajima, ne samo u Sjedinjenim Državama nego širom svijeta.”

Prvo što će učiniti nakon što napusti Washington, našalila se Hillary Clinton, bit će pokušati nadoknaditi san propušten tijekom zadnjih 20 godina.
XS
SM
MD
LG